Znojemská pečeně je tradiční české jídlo, které pochází z města Znojma v Jihomoravském kraji. Pokrm se obvykle podává s omáčkou nebo sosem. V České republice je to oblíbené jídlo, které se často podává při rodinných setkáních a zvláštních příležitostech.
Ingredience:
- 2 kg vepřové pečeně
- 2-3 stroužky česneku
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička pepře
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého koření
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1/2 šálku suchého červeného vína
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Vepřovou pečeni osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Na pánev přidejte vepřovou pečeni a opečte ji ze všech stran, asi 8 minut.
Vepřovou pečeni vyjměte z pánve a dejte stranou. Na pánev přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte mouku a promíchejte. Přidejte papriku, tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek, nové koření a kajenský pepř a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, kuřecí vývar, červené víno a červený vinný ocet a promíchejte.
Vraťte vepřovou pečeni na pánev a omáčku přiveďte k varu. Pánev přikryjte a přeneste do předehřáté trouby. A jak upéct vepřovou pečeni? Pečte, dokud není vepřová pečeně propečená a omáčka nezhoustne, přibližně 2 hodiny.
Vepřovou pečeni vyjměte z trouby a přendejte na prkénko. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky a položte na servírovací talíř. Vepřovou pečeni přelijte lžící omáčky a ozdobte zakysanou smetanou a petrželkou. Podávejte s oblíbenými přílohami.