Houby jedou v českých kuchyních ve velkém. I když zrovna není houbová sezóna. Supermarkety však překypují bělostnými žampiony, které lákají ke kreativnímu vaření a přípravě zapečených žampionů.
Ingredience
- 4 velké žampiony
- 50 g tvrdého sýra-gouda
- 4 malá rajčata
- 1 hlávkový salát
- 1 cibule
- 1 svazek petrželové natě
- 4 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- trocha zeleného pepře
- 1 bílek
- sůl
Postup
Žampiony očistíme a omyjeme. Odřízneme nožičky a nakrájíme je na drobné kostičky. Oloupeme cibuli a také nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme žampiony a cibuli, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Petrželovou nať opláchneme a nasekáme. Sýr nastrouháme nahrubo. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K vychladlým houbám přidáme bílek, nastrouhaný sýr a petrželovou nať a všechno promícháme. Takto připravenou hmotou naplníme kloboučky žampionů a zapékáme asi 10 minut v troubě rozehřáté na teplotu 225° C.
Zapékané žampiony servírujeme obložené listy hlávkového salátu natrhaného na menší kousky, omytými rajčaty, nakrájenými na čtvrtky.