Srdce na dlani nabízí málokdo. Ovšem srdce na talíři je ještě sporadičtější. O to větší překvapení a radost bude na strávníky čekat, pokud jim blízcí naservírují vepřové srdce na smetaně. Léty prověřená kombinace vepřového a smetany povýší zdánlivě obyčejnou večeři na pokrm z kategorie fine dinning.
Srdce nejsou jedinými vnitřnostmi, které lze z vepře kulinářsky zpracovat. Vepřové ledvinky s hlívou jsou toho chutným důkazem.
Ingredience
- 4 vepřová srdce
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 smetana
- nové koření celé
- pepř celý
- bobkový list
- sterilované okurky i s lákem
- ocet
- hladká mouka
- voda
Postup
Nejdříve uvaříme vepřová srdce s mrkví, celerem, petrželí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením stejně jako bychom vařili polévku. Jakmile jsou srdce měkká, vzniklý vývar scedíme, srdce očistíme od krve a tuku a pokrájíme na kostičky. Koření vyhodíme.
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené srdce, přidáme vývar, který jsme získali při vaření srdce, vše důkladně provaříme, zahustíme rozmixovanou zeleninou z vývaru nebo hladkou moukou a povaříme ještě zhruba deset minut.
Na závěr omáčku osolíme a ochutíme trochou láku z okurek. Samotné okurky nastrouháme na hrubém struhadle a vmícháme do omáčky. Nakonec vmícháme i smetanu. Jako příloha se výborně hodí houskový knedlík nebo rýže.