Vejce po pavlovicku – recept

Recept na tato vejce je obměnou tradičního receptu na pštrosí vejce, které se smaží, zatímco v tomto receptu budeme péct v troubě.

Vejce jsou všestrannou a výživnou potravinou, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jsou plná bílkovin, vitamínů, minerálů a zdravých tuků a lze je konzumovat jako součást vyvážené stravy. Konzumace vajec může přispět k podpoře zdravého životního stylu a přinést řadu výhod pro vaše zdraví.

Obsah živin ve vejcích se může lišit v závislosti na druhu vejce, způsobu jeho přípravy a velikosti vejce. Většina vajec obsahuje velké množství bílkovin a zdravých tuků, dále vitaminy skupiny B, vitamin A a minerální látky, jako je zinek, železo a selen.

Vejce jsou také dobrým zdrojem cholinu, který je důležitý pro zdraví mozku a vývoj nervového systému. Velmi oblíbenými jsou vejce na tvrdo nebo vejce Benedikt k vydatné snídani.

Ingredience na vejce po pavlovicku

  • 600 g předního hovězího
  • 8 ks vajec
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g slaniny na plátky
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

Postup na vejce po pavlovicku

  1. Maso jemně semeleme, přidáme 2 vejce, jemně nakrájenou cibuli, mouku, trochu vody a vypracujeme se solí a pepřem.
  2. Zbylá vejce uvaříme natvrdo.
  3. Z masové směsi připravíme šest plátků a do každého zabalíme jedno vařené vejce. Omotáme plátkem slaniny, spíchneme párátkem a pečeme ve vymaštěném alobalu ve vyhřáté troubě 10-15 minut.
  4. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a čerstvým rajčatovým salátem.

Věděli jste, že?

  • V západních zemích tento pokrm z mletého masa nazývají skotské vejce, ačkoli ze Skotska nejspíše nepochází a anglický výraz „scotch“ může znamenat i nasekání masa na malé kousky, protože dříve mletí nebylo běžné.
  • Původ skotských vajec není jistý, ale předpokládá se, že se poprvé objevila na počátku 19. století v Londýně. Předpokládá se, že vznikly jako způsob, jak využít zbytky vařených vajec a uzenin.
  • Skotská vejce jsou ve Spojeném království oblíbeným občerstvením a často se podávají jako součást pikniku nebo v hospodách. Lze je také koupit předvařené v supermarketech a obchodech s potravinami.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang