Recept na tato vejce je obměnou tradičního receptu na pštrosí vejce, které se smaží, zatímco v tomto receptu budeme péct v troubě.
Vejce jsou všestrannou a výživnou potravinou, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jsou plná bílkovin, vitamínů, minerálů a zdravých tuků a lze je konzumovat jako součást vyvážené stravy. Konzumace vajec může přispět k podpoře zdravého životního stylu a přinést řadu výhod pro vaše zdraví.
Obsah živin ve vejcích se může lišit v závislosti na druhu vejce, způsobu jeho přípravy a velikosti vejce. Většina vajec obsahuje velké množství bílkovin a zdravých tuků, dále vitaminy skupiny B, vitamin A a minerální látky, jako je zinek, železo a selen.
Vejce jsou také dobrým zdrojem cholinu, který je důležitý pro zdraví mozku a vývoj nervového systému. Velmi oblíbenými jsou vejce na tvrdo nebo vejce Benedikt k vydatné snídani.
Ingredience na vejce po pavlovicku
- 600 g předního hovězího
- 8 ks vajec
- 150 g hladké mouky
- 100 g slaniny na plátky
- 1 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- pepř
- sůl
Postup na vejce po pavlovicku
- Maso jemně semeleme, přidáme 2 vejce, jemně nakrájenou cibuli, mouku, trochu vody a vypracujeme se solí a pepřem.
- Zbylá vejce uvaříme natvrdo.
- Z masové směsi připravíme šest plátků a do každého zabalíme jedno vařené vejce. Omotáme plátkem slaniny, spíchneme párátkem a pečeme ve vymaštěném alobalu ve vyhřáté troubě 10-15 minut.
- Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a čerstvým rajčatovým salátem.
Věděli jste, že?
- V západních zemích tento pokrm z mletého masa nazývají skotské vejce, ačkoli ze Skotska nejspíše nepochází a anglický výraz „scotch“ může znamenat i nasekání masa na malé kousky, protože dříve mletí nebylo běžné.
- Původ skotských vajec není jistý, ale předpokládá se, že se poprvé objevila na počátku 19. století v Londýně. Předpokládá se, že vznikly jako způsob, jak využít zbytky vařených vajec a uzenin.
- Skotská vejce jsou ve Spojeném království oblíbeným občerstvením a často se podávají jako součást pikniku nebo v hospodách. Lze je také koupit předvařené v supermarketech a obchodech s potravinami.