Mandle a vanilka jsou taková klasická kombinace a je jisté, že rohlíčky budou skvělým dezertem ke kávě, čaji a jiným nápojům. Tento recept by se skvěle hodil na každý brunch nebo zvláštní příležitost. Kombinace sladkých, vanilkových rohlíčků a křupavých mandlí je skutečnou lahůdkou.
Ingredience:
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- ¼ hrnku cukru
- 2 ¼ lžičky aktivního sušeného droždí
- 1 lžička soli
- ½ šálku teplého mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- ½ šálku mandlové moučky
- ¼ šálku cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 ½ šálku sušeného rybízu nebo rozinek
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, ¼ hrnku cukru, droždí a sůl. V samostatné míse vyšlehejte teplé mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho asi 8 minut, dokud nebude hladké a pružné. Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte je plastovou fólií. Nechte kynout 1 hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí.
V samostatné míse smíchejte mandlovou moučku, ¼ hrnku cukru, vanilkový extrakt, citronovou kůru a rybíz nebo rozinky.
Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost, propíchejte ho a vyklopte na lehce pomoučněný povrch. Těsto rozválejte na velký obdélník o rozměrech asi 30×40 centimetrů. Na těsto rovnoměrně rozetřete mandlovou směs. Těsto srolujte z delší strany a konce zastrčte tak, aby vznikl špalík.
Špalek nakrájejte na centimetrové plátky a vložte do vymazané 23centimetrové kulaté koláčové formy. Formu přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 30 minut kynout nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Předehřejte troubu na 175 °C. Rohlíčky pečte 25-30 minut nebo dozlatova.
Tento recept je ideální pro návštěvy ke kávě. Pokud chcete trochu rozmanitosti na stůj, přidejte k nim navíc ořechové rohlíčky s karamelovým krémem, se kterými také nikdy nešlápnete vedle.