Vanilkové rohlíčky s mandlemi – recept

Mandle a vanilka jsou taková klasická kombinace a je jisté, že rohlíčky budou skvělým dezertem ke kávě, čaji a jiným nápojům. Tento recept by se skvěle hodil na každý brunch nebo zvláštní příležitost. Kombinace sladkých, vanilkových rohlíčků a křupavých mandlí je skutečnou lahůdkou.

Ingredience:

  • 2 ½ hrnku hladké mouky
  • ¼ hrnku cukru
  • 2 ¼ lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • ½ šálku teplého mléka
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ šálku mandlové moučky
  • ¼ šálku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 ½ šálku sušeného rybízu nebo rozinek

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, ¼ hrnku cukru, droždí a sůl. V samostatné míse vyšlehejte teplé mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.

Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho asi 8 minut, dokud nebude hladké a pružné. Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte je plastovou fólií. Nechte kynout 1 hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí.

V samostatné míse smíchejte mandlovou moučku, ¼ hrnku cukru, vanilkový extrakt, citronovou kůru a rybíz nebo rozinky.

Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost, propíchejte ho a vyklopte na lehce pomoučněný povrch. Těsto rozválejte na velký obdélník o rozměrech asi 30×40 centimetrů. Na těsto rovnoměrně rozetřete mandlovou směs. Těsto srolujte z delší strany a konce zastrčte tak, aby vznikl špalík.

Špalek nakrájejte na centimetrové plátky a vložte do vymazané 23centimetrové kulaté koláčové formy. Formu přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 30 minut kynout nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Předehřejte troubu na 175 °C. Rohlíčky pečte 25-30 minut nebo dozlatova.

Tento recept je ideální pro návštěvy ke kávě. Pokud chcete trochu rozmanitosti na stůj, přidejte k nim navíc ořechové rohlíčky s karamelovým krémem, se kterými také nikdy nešlápnete vedle.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang