Hřebeny jsou laskominou spousty lidí. A není se čemu divit. Lahodné listové těsto plněné různými náplněmi od džemu, čokolády po tvaroh jsou svačinou oblíbenou mezi dětmi i dospělými. Jak si tuto dobrotu připravit v pohodlí domova?
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 40 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 250 g měkkého tvarohu polotučného
- 1 vanilkový pudink
- 1 žloutek
- 6 lžic džemu
Postup:
Zahřejte 80 ml mléka (přibližně 1/3 z 250 ml) na pokojovou teplotu a vsypte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte vzejít kvásek.
Než se toto povede, uvařte vanilkový pudink. Hotový pudink přelijte do jiné nádoby a za občasného míchání nechte vychladnout.
Jakmile máte kvásek vzešlý, prosejte do mísy mouky a cukr, doprostřed vlijte kvásek a 2/3 zbylého mléka. Lehce osolte, přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, citronovou kůru.
Vypracujte těsto do tvaru koule. Následně lehce poprašte hladkou moukou a nechte odpočinout v teple, nejlépe v nádobě přikryté utěrkou.
Vraťte se k pudinku. V míse prošlehejte žloutek a tvaroh a moučkový cukr. Po lžících zašlehávejte pudink.
Vykynuté těsto rozdělte na třetiny. Vyválejte obdelník, ne příliš vysoký ani malý. Rozkrájejte ho na menší obdelníky. V půlce každého z nich vytvořte pravidelné zářezy. Na druhou půlku obdelníku přidejte asi lžíci směsi a lžičku džemu.
Okraje potřete vajíčkem a obdelník se zářezy překlopte přes náplň. Okraje pevně stiskněte, aby náplň nevytekla.
Připravené hřebeny potřete vajíčkem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut. Poté dopečte dalších 10 minut ve snížené teplotě, dokud pochoutky nejsou zlatavé.