Třešňová bublanina – recept

Třešňová bublanina je oblíbený český dezert, který kombinuje měkkou vláčnou vrstvu dortu se sladkou třešňovou náplní. Těsto z vajec, cukru, mouky a mléka se nalije do vymaštěného pekáče. Poté se na něj položí vypeckované třešně ve tvaru stuhy a před pečením se posype cukrem. Hotová bublanina má uvnitř měkkou a vlhkou strukturu, zatímco její vrchní vrstva je zlatavá a křupavá. Podávejte jako sladké pohoštění pro zvláštní příležitost nebo jako lahodný dezert kdykoli!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek lehce zabaleného světlého hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky čerstvých nebo mražených třešní (bez pecky a rozpůlené)
  • 1/4 šálku moučkového cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu.

Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.

Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a poté přidejte mléko a vanilkový extrakt.

Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Přiložte třešně.

Těsto nalijte do formy na pečení a rovnoměrně rozetřete. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Před posypáním moučkovým cukrem nechte bublaninu 15 minut vychladnout. Podávejte teplý nebo při pokojové teplotě. Dobrou chuť!

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang