Třešňová bublanina je oblíbený český dezert, který kombinuje měkkou vláčnou vrstvu dortu se sladkou třešňovou náplní. Těsto z vajec, cukru, mouky a mléka se nalije do vymaštěného pekáče. Poté se na něj položí vypeckované třešně ve tvaru stuhy a před pečením se posype cukrem. Hotová bublanina má uvnitř měkkou a vlhkou strukturu, zatímco její vrchní vrstva je zlatavá a křupavá. Podávejte jako sladké pohoštění pro zvláštní příležitost nebo jako lahodný dezert kdykoli!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
- 1 šálek lehce zabaleného světlého hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky čerstvých nebo mražených třešní (bez pecky a rozpůlené)
- 1/4 šálku moučkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu.
Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.
Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a poté přidejte mléko a vanilkový extrakt.
Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Přiložte třešně.
Těsto nalijte do formy na pečení a rovnoměrně rozetřete. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Před posypáním moučkovým cukrem nechte bublaninu 15 minut vychladnout. Podávejte teplý nebo při pokojové teplotě. Dobrou chuť!