Bez knedlíků by česká kuchyně nebyla českou kuchyní. Jsou součástí řady typických českých jídel jako je svíčková, vepřo knedlo zelo nebo hovězí guláš. Bramborový či houskový knedlík jsou známá věc. Jak však připravit třený knedlík?
Ingredience
- 14 dkg máslo
- 4 žloutky a 4 bílky
- 1/4 l mléka
- 1/2 kg hrubá mouka
- rohlík
- tuk na smažení
- sůl
Postup
Máslo utřeme do pěny, přitom zapracujeme jeden žloutek po druhým a každý dobře zatřeme. Je-li máslo příliš tuhé, stačí mísu trochu nahřát, aby máslo změklo a šlo lépe napěnit. Do mléka vsypeme sůl a přiléváme jej spolu s moukou do utřené hmoty. Mléko nesmí být příliš studené, aby se máslo nesrazilo.
Do těsta přimícháme osmažené rohlíkové kostičky a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto uvaříme ve vlhkém ubrousku. Abychom udrželi kulatý tvar knedlíku, vložíme ubrousek do misky nebo na cedník. Ubrousek zavážeme a zavěsíme na vařečku. Knedlík vaříme cca 1 hodinu. Uvařený ihned nakrájíme nití na plátky.
Uvařit dobrý knedlík je umění, které se vyplatí znát. Ať jde o třený či karlovarský knedlík, výsledek poctivé práce bude stát za to.