Rychlý recept na základní těsto na pizzu pro milovníky této italské pochoutky. Dozdobte vším, co máte rádi, fantazii se meze nekladou, ale varianta s mozzarellou, šunkou a čerstvou bazalkou nezklame nikdy.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 1 balení kvasnic
- Trochu cukru
- 1/2 lžičky soli
- Šálek vlažné vody
Postup:
- Do mísy dejte mouku a udělejte důlek, do kterého dejte kvasnice, cukr a trochu vody.
- Po vykynutí kvásku přidejte sůl a zbývající vodu.
- Vytvarujte kulatou placku a přeneste na vymazaný plech a dozdobte oblíbenými surovinami (rajčatová omáčka, mozzarella, šunka,…)
- Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Věděli jste, že…?
Pizza je známá již po staletí a předpokládá se, že vznikla v Itálii v 16. století. Rychle se rozšířila do dalších zemí a od té doby se stala základem italské kuchyně. Klasická pizza neapolského typu je dodnes oblíbená a připravuje se z tenké vrstvy těsta, rajčat a čerstvého sýra mozzarella. Tento typ pizzy se často doplňuje bazalkou, česnekem a extra panenským olivovým olejem.
Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a stala se ikonickým symbolem italské kultury. Těsto se obvykle vytvaruje do kruhu a posype se omáčkou, sýrem a řadou dalších ingrediencí.
Kromě klasického těsta ovšem můžete připravit i odlehčenou verzi a to například květákovou nebo cuketovou pizzu. Chuť těsta je samozřejmě odlišná od té tradiční pizzy, ale je to vhodná varianta například pro osoby s nesnášenlivostí lepku.