Tatarák, známý také jako tatarský biftek, je pokrm z jemně nakrájeného nebo mletého syrového hovězího masa. Vegetariáni ovšem nemusejí zoufat. Dá se připravit i tatarák bez masa.
Ingredience:
- sýr v celku
- vlašské ořechy
- mrkev
- celer
- cibule
- česnek
- olej
- sůl
- worchester
- sojová omáčka
- hořčice
- kečup
- sladká mletá paprika
Postup:
Základem tataráku bez masa je kombinace nadrobno nakrájené zeleniny, jako je cibule, celer a mrkev, které smícháme s různými druhy koření. Můžeme také přidat další zeleninu, například rajčata, houby, papriky a olivy, a dodat tak tataráku další chutě.
Příprava tataráku bez masa může vypadat takto.
4 lžíce nastrouhaného sýra a vlašských ořechů smícháme s 2 lžícemi celeru a mrkve. Ostatní ingredience přidáme po 1 lžíci. Kečup dle chuti a hustoty.
Pro tatarák obecně platí, že si ho každý přizpůsobí své chuti. Někdo dá víc papriky, někdo víc worchesteru. Doporučuje se tedy postupovat s přísadami pomalu a podle chuti přidávat.
Jakmile je tatarák hotový, můžeme ho podávat jako předkrm nebo jako hlavní jídlo. Dobře se hodí k různým přílohám, jako jsou krekry, chléb nebo topinky.
Tatarák bez masa také můžeme použít jako náplň do tacos, burritos nebo plněných tortil.