Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které má rád snad každý. Tradičně se dělá z hovězího masa. Co takhle zkusit jednodušší verzi svíčkové z kuřecího masa?
Ingredience:
- 4 plátky kuřecích prsou
- trocha oleje
- 1 malá cibule
- 2 velké mrkve
- 1 střední petržel
- 1 malá bulva celeru
- 1 tatra 7,5% mléko do kávy
- 1/2l mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 hrnku vody
- na dochucení sůl, cukr, ocet
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme jemně naklepané a osolené plátky kuřecího masa a necháme osmahnout z každé strany.
Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, petržel a celer a podlijeme půl hrnkem vody.
Necháme dusit asi 1/2 hodiny na mírném ohni.
Zatím si do mléka tatry zašleháme mouku a přilejeme zbytkem mléka. Plátky kuřete vyndáme a do zbylé šťávy vlijeme připravené mléko s hladkou moukou.
Zvolna mícháme na mírném ohni. Po zhoustnutí přichutíme cukrem a octem (opatrně).
Jako přílohu svíčkové podáváme těstoviny a pro mužskou populaci knedlík.