Tradiční švédské pečivo může obsahovat špetku skořice, muškátového oříšku, ale především cukru, mouky a másla. Těsto se vytvaruje do plochých koleček a peče se, dokud nemají křupavý povrch a žvýkací vnitřek. Vnitřek je naplněn krémovou náplní z mletých mandlí, rozinek, cukru a nádechu kardamomu. Hotové pečivo se posype moučkovým cukrem. Tyto lahodné kapky jsou ideální pro zvláštní příležitosti nebo jako sladká pochoutka kdykoli!
Ingredience:
- 1/4 šálku (50 g) másla
- 1/2 šálku (100 g) hnědého cukru
- 1/4 šálku (60 ml) zlatého sirupu
- 1/2 čajové lžičky (2,5 ml) prášku do pečiva
- 1/2 šálku (125 ml) hladké mouky
- 1/2 šálku (125 ml) celozrnné nebo pšeničné mouky.
- 1/2 šálku (125 ml) nasekaných ořechů (volitelné)
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
Přidejte zlatý sirup a prášek do pečiva a promíchejte, dokud se nespojí.
Přidejte mouku a pšeničné klíčky (nebo celozrnnou mouku) a míchejte, dokud se vše nespojí. Pokud používáte, vmíchejte nasekané ořechy.
Ze směsi vyválejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a položte je na vymaštěný nebo vyložený plech a lehce je zploštěte hřbetem vidličky.
Pečte 10-12 minut nebo dozlatova.
Před přenesením na mřížku nechte vychladnout.