Rizoto se surimi je lahodný a aromatický pokrm z mořských plodů, který kombinuje krémovitost rizota s jemnou chutí surimi. Surimi, známé také jako napodobenina kraba, se vyrábí z různých bílých ryb, které jsou mleté, ochucené a tvarované tak, aby připomínaly krabí maso. Tento recept nabízí jedinečnou obměnu tradičního rizota, kterému dodává nádech mořských plodů. Je ideální volbou pro ty, kteří hledají jednoduché, ale elegantní jídlo, na němž si mohou pochutnat milovníci mořských plodů. Díky své krémové konzistenci a lahodné chuti se surimi risotto jistě stane oblíbeným v rodině i mezi přáteli.
Ingredience:
- 1 šálek rýže Arborio
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 4 šálky zeleninového nebo rybího vývaru
- 1 šálek suchého bílého vína (nepovinné)
- 1 šálek Surimi (imitace krabího masa), nakrájené na kousky
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobu)
Postup:
Zeleninový nebo rybí vývar zahřejte v hrnci a udržujte ho na mírném ohni.
V samostatné velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej a máslo. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte je, dokud nezprůsvitní a nezavoní.
Do pánve přidejte rýži Arborio a několik minut ji míchejte, dokud se dobře nepropeče směsí másla a oleje.
Pokud používáte, přilijte bílé víno a míchejte, dokud se do rýže nevstřebá.
Začněte přidávat teplý vývar po naběračkách a průběžně míchejte, dokud se každá naběračka nevstřebá, a teprve poté přidávejte další. Tento proces by měl trvat asi 20 minut nebo dokud není rýže uvařená al dente.
Jakmile je rýže uvařená, přidejte nakrájený surimi a vmíchejte ho do rizota.
Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán a podle chuti osolte a opepřete. Vařte další 2-3 minuty, dokud se vše dobře nespojí a neprohřeje.
Odstavte pánev z ohně a nechte rizoto několik minut odpočinout. Surimi rizoto podávejte horké, ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou.
Výroba surimi a jejich použití
Maso oddělené od nejedlých součástí ryb se v několika stupních rozmělní a vyluhuje, aby se zbavilo nežádoucích pachů a pachutí, a pak se částečně vysuší. Vzniklá bílá gumovitá hmota je pak určena k dochucení, aromatizaci (byliny, koření, glutamát, sůl) a příp. přibarvení a k tepelné úpravě.
K udržení soudržné pružné gelovité konzistence nebo jako ochrana před mrazírenskými teplotami se přidávají nejrůznější látky. Výhodou je možnost zmrazení surimi jako polotovaru pro snadné konečné zpracování a bezpečnou distribuci a skladování. Vzhledem k tomu že výrobky ze surimi jsou již při výrobě tepelně zpracovány, tak se po rozmrazení mohou použít přímo ve studené kuchyni (do pomazánek, salátů, na jednohubky), nebo je dále tepelně upravit.
Ačkoli tyto „krabí“ tyčinky sice s krabem nemají nic společného a nutričně se rybám ani jiným mořským živočichům nevyrovnají, ale na druhou stranu na nich většinou není nic špatného a lze je občas pro jejich snadnou přípravu a určitý podíl pozitivních živin do jídelníčku zařadit.