Strouhaný jablečný koláč je kultovní dezert, na kterém si pochutnávají lidé po celém světě. Tato klasická pochoutka je dokonalou kombinací sladkých a kyselých jablek, máslové kůrky a voňavé skořice. Kombinace těchto chutí vytváří skutečně nezapomenutelný dezert, který jistě zachutná širokému publiku.
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g Hery
- 150 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 1 kg jablek
- ořechy
- rozinky
- skořice
Postup:
Zaděláme těsto, polovinu uložíme do mrazáku, polovinu rozválíme.
Pokryjeme nastrouhanými jablky, která posypeme strouhanými ořechy a rozinkami, případně skořicí.
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, rozetřeme na jablka.
Zbylé těsto z mrazáku nastrouháme na povrch koláče.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut.
Strouhaný jablečný koláč je stejně oblíbeným a rychlým receptem jako například švestkový koláč.