Recept na tuto omáčku je velmi rychlý. Podáváme s knedlíkem nebo bramborem.
Počet osob: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 4 lžíce světlé instantní jíšky
- 2 lžičky krystalového cukru
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 hovězí (zeleninový) bujón
- 400 ml vody
- 100 g sterilovaných okurek
Postup:
Do kastrolu nalijeme 400 ml vody a přidáme 100 g najemno nakrájených sterilovaných okurek. Vaříme podle tuhosti okurek 10 – 15 minut. Vložíme kostku bujónu (masox ne) a po rozpuštění vsypeme 4 vrchovaté lžíce světlé jíšky. Základ omáčky necháme za stálého míchání provařit asi 5 minut. Do omáčky vmícháme 200 g šlehačky, krátce prohřejeme a dochutíme 2 lžičkami cukru. Bujón lze nahradit solí.
Smetanovou okurkovou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem. Hodí se i k bramborům a vařenému vejci.