Smažený květák je oblíbeným jídlem nejen dětí, ale i dospělých. Připravuje se obalením růžiček květáku v těstíčku nebo strouhance a následným smažením dozlatova a do křupava. Smažený květák se nejčastěji podává s bramborem.
Ingredience:
- 1 květák
- 2-3 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- olej
- brambory
Postup:
Květák rozeberte na malé růžičky. Ty umyjte a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření je nechte vychladnout. Do do tří misek si připravte ingredience na trojobal. Do jedné misky nebo talíře mouku, do druhé strouhanku a ve třetí vyšlehejte vejce.
Růžičky květáku obalujte postupně v mouce, vajíčku a strouhance. Na pánvi si rozehřejte olej, do kterého postupně vkládejte obalené růžičky květáku a smažte dozlatova.
V hrnci si uvařte brambory ve slupce. Po uvaření je nechte vychladnout a poté je zbavte slupky. Nakrájejte na kostky a podávejte spolu s květákem.
Z květáku se dají udělat také skvělé květákové placičky nebo květákové krokety.