Škvarkové placky, nebo také pagáčky, jsou tradičním anglickým receptem, který je dodnes oblíbený. Obvykle se připravují z mouky, vajec, másla a mléka a mohou se podávat na sladko nebo na slano. Jsou chutným a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat klasický snídaňový pokrm.
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 vejce
Postup:
Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V samostatné míse ušlehejte mléko, olej a vejce, dokud se nespojí.
Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte příliš.
Rozpalte vymaštěnou pánev na středním ohni. Lžící dávejte těsto do pánve a vařte, dokud okraje nebudou vypadat suché a dno lehce zhnědlé, asi 2-3 minuty. Obraťte a vařte další 1-2 minuty, dokud druhá strana lehce nezhnědne.
Bramborové placky se škvarkama jsou receptem velmi podobným a chutným, který zvládne každý. Kdo by stále neměl škvarek dost, může vyzkoušet i škvarkovou pomazánku.