Skopové maso s bramborami je tradiční indické jídlo, které se často podává jako hlavní chod. Připravuje se ze skopového masa, brambor a různých druhů koření včetně česneku, koriandru, římského kmínu, červeného chilli a garam masaly.
Brambory se vaří v omáčce, která se připravuje z jogurtu, rajčat a cibule. Přídavek koření dodává pokrmu jedinečnou chuť, která je komplexní a aromatická. Brambory vyvažují výraznou chuť skopového masa a dodávají mu krémovou strukturu.
Tento klasický indický pokrm podávejte s rýží vařenou v páře nebo domácím naanem.
Ingredience:
- skopové maso nakrájené na kostky
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 2 lžíce ghí nebo oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 2 lžičky zázvorovo-česnekové pasty
- 2 zelené chilli papričky, jemně nasekané
- 2 čajové lžičky kašmírského červeného chilli v prášku
- 1 čajová lžička garam masaly
- 1 lžička kmínových semínek
- sůl podle chuti
- 2 šálky teplé vody
- 1 čajová lžička sušených listů pískavice řecké seno
Postup:
- Na pánvi s těžkým dnem rozehřejte ghí nebo olej na středním plameni.
- Přidejte kmínová semínka a smažte je, dokud nebudou aromatická. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a minutu smažte. Přidejte kostky skopového masa a za stálého míchání je smažte, dokud ze všech stran lehce nezhnědnou.
- Přidejte kurkumu, koriandr, garam masalu a červené chilli. Smažte několik minut, dokud se koření nerozvaří.
- Přidejte brambory a vše promíchejte. Přidejte teplou vodu a přikryjte pokličkou.
- Vařte na mírném až středním ohni asi 30 minut, nebo dokud není skopové maso uvařené a brambory měkké.
- Přidejte sušené listy pískavice řecké seno a sůl, vše promíchejte. Vařte ještě několik minut a odstavte z ohně.
- Skopové maso s brambory podávejte spolu s rýží. Dobrou chuť!
Skopové maso je známé vysokým obsahem draslíku, sodíku a železa. Maso je spíše tužší, což způsobuje skopový lůj, který po zahřátí rychle tuhne. Pokrmy by se tedy měly servírovat ihned a horké. V oblasti Balkánu, Indie, Kavkazu, Blízkého a Středního východu je nejčastěji užívaným druhem masa.
Skopové maso se dělí na zadní, které zahrnuje kýtu a hřbet a na přední, na kterém najdeme plec, krk, pupek, hrudí a kližku. Někdo nemá tento druh masa rád pro typickou vůni. Ta se dá ale potlačit kořením. Maso se většinou peče nebo dusí, dochucuje se a ovoní česnekem, paprikou nebo majoránkou.
Maso mladých ovcí do dvanácti týdnů patří mezi maso jehněčí. Je mnohem zdravější a méně tučné.