Skopové s bramborem – recept

Skopové maso s bramborami je tradiční indické jídlo, které se často podává jako hlavní chod. Připravuje se ze skopového masa, brambor a různých druhů koření včetně česneku, koriandru, římského kmínu, červeného chilli a garam masaly.

Brambory se vaří v omáčce, která se připravuje z jogurtu, rajčat a cibule. Přídavek koření dodává pokrmu jedinečnou chuť, která je komplexní a aromatická. Brambory vyvažují výraznou chuť skopového masa a dodávají mu krémovou strukturu.

Tento klasický indický pokrm podávejte s rýží vařenou v páře nebo domácím naanem.

Ingredience:

  • skopové maso nakrájené na kostky
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce ghí nebo oleje
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 2 lžičky zázvorovo-česnekové pasty
  • 2 zelené chilli papričky, jemně nasekané
  • 2 čajové lžičky kašmírského červeného chilli v prášku
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 1 lžička kmínových semínek
  • sůl podle chuti
  • 2 šálky teplé vody
  • 1 čajová lžička sušených listů pískavice řecké seno

Postup:

  1. Na pánvi s těžkým dnem rozehřejte ghí nebo olej na středním plameni.
  2. Přidejte kmínová semínka a smažte je, dokud nebudou aromatická. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezhnědne.
  3. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a minutu smažte. Přidejte kostky skopového masa a za stálého míchání je smažte, dokud ze všech stran lehce nezhnědnou.
  4. Přidejte kurkumu, koriandr, garam masalu a červené chilli. Smažte několik minut, dokud se koření nerozvaří.
  5. Přidejte brambory a vše promíchejte. Přidejte teplou vodu a přikryjte pokličkou.
  6. Vařte na mírném až středním ohni asi 30 minut, nebo dokud není skopové maso uvařené a brambory měkké.
  7. Přidejte sušené listy pískavice řecké seno a sůl, vše promíchejte. Vařte ještě několik minut a odstavte z ohně.
  8. Skopové maso s brambory podávejte spolu s rýží. Dobrou chuť!

Skopové maso je známé vysokým obsahem draslíku, sodíku a železa. Maso je spíše tužší, což způsobuje skopový lůj, který po zahřátí rychle tuhne. Pokrmy by se tedy měly servírovat ihned a horké. V oblasti Balkánu, Indie, Kavkazu, Blízkého a Středního východu je nejčastěji užívaným druhem masa.

Skopové maso se dělí na zadní, které zahrnuje kýtu a hřbet a na přední, na kterém najdeme plec, krk, pupek, hrudí a kližku. Někdo nemá tento druh masa rád pro typickou vůni. Ta se dá ale potlačit kořením. Maso se většinou peče nebo dusí, dochucuje se a ovoní česnekem, paprikou nebo majoránkou.

Maso mladých ovcí do dvanácti týdnů patří mezi maso jehněčí. Je mnohem zdravější a méně tučné.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang