Shepherd’s pie je vydatné jídlo, které se snadno připravuje a je plné chuti. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky jídla, a určitě se bude líbit celé rodině. Kombinace mletého hovězího masa a zeleniny doplněná krémovou bramborovou kaší z něj dělá uklidňující a sytý pokrm.
Ingredience:
Bramborová kaše:
- 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1/4 šálku másla
- 1/4 šálku mléka
- Sůl a pepř podle chuti
Náplň:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 450 gramů mletého hovězího masa
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 hrnek mraženého hrášku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Chcete-li připravit bramborovou kaši, přidejte brambory do velkého hrnce a zalijte je studenou vodou, dokud nebudou brambory jen zakryté.
Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké jako vidlička, přibližně 15-20 minut. Slijte je a rozmačkejte s máslem, mlékem, solí a pepřem. Odstavte stranou.
Pro přípravu náplně rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud nezhnědne. Přidejte mrkev, celer, hrášek, rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, tymián, sůl a pepř.
Posypeme moukou a promícháme. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Vařte 10 minut nebo dokud tekutina nezhoustne.
Náplň přendejte do zapékací misky o rozměrech cca 23×33 centimetrů. Navrch rozetřete bramborovou kaši a pečte 25 minut nebo dokud brambory nezezlátnou. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
Shepherd’s pie je specifický typ slaného koláče, který je rozšířený a oblíbený po celém světě. Původně pochází z anglické kuchyně, ale nyní je téměř všude a například ve Francii mu říkají hachis parmentier.