Rýžový nákyp mívá neprávem nechvalnou pověst. Mnoho lidí na něj ze svého dětství nerado vzpomíná, ovšem netřeba jej zatracovat. Zejména proto, že jej lze připravit na tisíc a jeden způsobů, z nichž si vybere i ten nejnáročnější strávník.
Ingredience
- 250 g rýže
- 800 ml mléka
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g másla
- cukr
- ovoce
- rozinky
Postup
Rýži důkladně propereme, vsypeme do domácí pekárny, trochu osolíme a zalijeme mlékem. Domácí pekárnu nastavíme na program džem a vaříme, dokud není rýže rozvařená na kaši. Počkáme, až rýže vychladne a zatím vyšleháme sníh z vaječných bílků.
Žloutky ušleháme s vanilkovým i obyčejným cukrem a máslem. Přidáme uvařenou rýžovou kaši, nakrájené ovoce dle chuti a rozinky. Na vrch naneseme vrstvu sněhu z bílků a v zapékací nádobě dáme upéci do trouby na teplotu cca 200 °C, dokud se na nákypu nevytvoří křupavá kůrčička.
Nákypy mají mnoho variant. Kromě té nejznámější sladké, lze připravit i slaný těstovinový nákyp s uzeným masem.