Rychlá hrachová polévka – recept

Hrachová polévka je klasický pokrm, který může být skvělou volbou pro teplé a uklidňující jídlo. Lze ji připravit na různé způsoby, od krémové a syté až po lehkou a aromatickou. V závislosti na použitých surovinách může být výživným a sytým jídlem. Se správnou kombinací zeleniny a bylinek může být tento pokrm chutným a výživným doplňkem každého jídla.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šálky sušeného zeleného děleného hrášku, propláchnutého
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a tymián. Za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne cca 5 minut. Přidejte vývar, rozdělený hrášek, bobkové listy, sůl a pepř a přiveďte k varu.

Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud není hrášek měkký asi 45 minut. Hrášková polévka z mraženého hrášku je rovněž možná. Vyhoďte bobkové listy a vmíchejte petrželku. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladké pyré.

Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podávejte horké. Doporučujeme také vyzkoušet hovězí polévku s těstovinami.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang