Recept na rybu po balkánsku je skvělým způsobem, jak poznat chutě a ingredience balkánského regionu. Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a dají se připravovat na různé způsoby, takže je to skvělý způsob, jak poznat chutě tohoto regionu. Navíc se jedná o zdravou variantu, kterou si může vychutnat celá rodina.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/2 šálku nakrájených rajčat
- 4 sardinky, očištěné a vykostěné na másle
Postup:
Rozehřejte gril na střední teplotu. V malé misce smíchejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, oregano, sůl a pepř.
Položte sardinky na vymaštěný gril a potřete je směsí olivového oleje. Grilujte sardinky 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené.
Sardinky sundejte z grilu a posypte je sýrem feta a rajčaty.
Pro ty, co mají rádi kombinaci grilování a ryb, tak existuje veliká spousta receptů. Na Balkáně je konzumace ryb a dalších darů moře tradičním pokrmem nejen v přímořských destinacích, ale např. i v hlavním městě Černé Hory – Podgorica. Mimo rybu po balkánsku stojí za to vyzkoušet například i grilovanou aljašskou tresku nebo grilované makrely.