Ryba na rajčatech je zajímavá kombinace a je velmi chutná. V závislosti na druhu ryby a použitých rajčat se chuť může pohybovat od jemné až po výraznou. Pokud hledáte jedinečný a chuťově výrazný pokrm, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ingredience:
- 4 bílé rybí filety bez kůže (například treska, treska jednoskvrnná nebo platýs).
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky košer soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky papriky
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, mletý
- 2 polévkové lžíce kaparů
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Předehřejeme troubu na 200 °C. Rybí filé položíme na velký plech a pokapeme olivovým olejem. Posypeme solí, pepřem, česnekovým práškem, cibulovým práškem a paprikou.
Rybu pečeme, dokud není propečená a neprůhledná, asi 10 minut.
Mezitím na velké pánvi na středním ohni rozehřejte máslo. Přidáme česnek a kapary a vaříme, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidáme nakrájená rajčata a vaříme, dokud se nezačnou prohřívat.
Ve chvíli, kdy je omáčka připravená a ryba upečená, dáme filety na talíř a zalijeme rajčatovou omáčkou. Jako přílohu lze zvolit cokoliv. Nejlepší je například kuskus, nebo bramborové přílohy. Pokud má někdo rád odvážné kombinace, může zkusit například rybu na ovoci, která se výbornou a rychlou večeří.