Chobotnicové rizoto je lahodný italský pokrm, který se obvykle podává se zeleninou nebo salátem. Může se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Je to oblíbený pokrm v italských restauracích a často se objevuje na jídelních lístcích po celém světě.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky rýže Arborio
- 1/2 šálku bílého vína
- 4 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 2/3 šálku mraženého hrášku
- 200 g olihní, očištěných a nakrájených na kolečka
- 1/2 šálku parmezánu, nastrouhaného
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rýži Arborio a za stálého míchání vařte jednu minutu. Přidejte bílé víno a vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 5 minut.
Přidávejte kuřecí vývar po jednom šálku, neustále míchejte a nechte tekutinu vstřebat, než přidáte další šálek. Když je rýže téměř uvařená, přidejte hrášek a olihně a vařte dalších 5 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte parmazán. Podle chuti osolte a opepřete.
A pro ty co nemají rádi mořské plody je tu recept na italské kuřecí rizoto.