Rizoto se žampiony a sušenými hřiby je výborná rychlá večeře. Kombinace hub dodává krémovému rizotu příjemnou hloubku chuti a je to skvělý způsob, jak klasickému jídlu dodat trochu výživy navíc.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 hrnek rýže Arborio
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, ohřátého
- 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 110 gramů čerstvých žampionů nakrájených na plátky
- 60 gramů sušených hřibů, rozpuštěných v 1/2 hrnku teplé vody
- sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka, na ozdobu
Postup:
Ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejeme olivový olej a máslo. Přidáme cibuli a česnek a smažíme je do změknutí, asi 3 minuty. Přidáme rýži Arborio a promícháme ji. Přilijeme víno a za stálého míchání vaříme, dokud se nevstřebá.
Začneme přidávat horký vývar po 1/2 hrnku, neustále mícháme a necháme každý přídavek vstřebat, než přidáme další.
Přidáme čerstvé a rekonstituované houby a za stálého míchání vaříme, dokud rýže nezměkne a nezíská krémovou konzistenci, asi 20 minut. Přidáme parmazán a promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.
Ačkoliv houby nejsou oblíbenou ingrediencí, hlavně u dětí, tak se z nich dají vytvořit naprosto výborné večeře, obědy a dokonce i lehké svačinky. Jeden z takových lehkých a rychlých receptů je na houbové placičky, které se dají jíst i za studena.