Zapečené brambory jsou jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů přípravy brambor. Zapečení brambor zvýrazní jejich přirozenou sladkost a vytvoří křupavý, zlatohnědý povrch. Zapečené brambory jsou ideální přílohou ke každému jídlu.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 3 dkg másla
- zakysaná smetana
- 10 dkg tvrdého sýra
- sůl
- petrželka
- 5 dkg másla
- bylinky
Postup:
Tento snadný recept začíná předehřátím trouby na 200 °C. Poté brambory umyjeme, oškrabeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky.
Kostky položíme na vymaštěný plech a pokapeme je olivovým olejem.
Posypeme je solí, pepřem a dalším kořením nebo bylinkami, které chceme. Promícháme, aby se brambory obalily, a rozložíme je do rovnoměrné vrstvy. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, nebo dokud nejsou měkké.
Po 30 minutách vyjmeme zapečené brambory z trouby a posypeme je strouhaným sýrem. Vrátíme je do trouby a pečeme dalších 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a brambory nezískají zlatohnědou barvu.
Jakmile jsou brambory upečené, vyndáme je z trouby a necháme několik minut vychladnout.
Podáváme je teplé, posypané dalším sýrem, zakysanou smetanou, pažitkou a případně slaninou.