Slaný štrúdl je dokonalým způsobem, jak pozvednout večeři. Je naplněn lahodnou kombinací zeleniny, bylinek a sýra a jeho příprava je snadná.
Ingredience:
- 1 balíček listového těsta
- 250 gr mraženého špenátového protlaku (lze použít i špenát listový)
- dle chuti prolisovaný česnek
- sůl
- 1 malá cibule
- 150 gr plátkového eidamu (nebo jiného sýra)
- 100 gr salámu
- 2 lžíce oleje
- hrst strouhanky
- 1-2 vejce
Postup:
Nejprve si připravíme špenátovou náplň. Mražený špenátový protlak rozmrazíme (listový špenát spaříme horkou vodou), na oleji si osmahneme cibulku a prolisovaný česnek.
Přidáme rozmražený špenátový protlak, mírně podlijeme a podusíme. Potom dochutíme solí, pepřem, můžeme přidat i celé vejce. Špenátovou směs necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na plát, jako u klasického štrůdlu. Vyválený plát lehce posypeme strouhankou a rozetřeme na něj vychladlou špenátovou směs.
Poklademe plátky sýra, plátky uzeniny a zavineme. Pevně stiskneme okraje a ohneme dospod, aby náplň během pečení nevytekla.
Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme do zlatova.