Ražniči z trouby – recept

Nevíte jak připravit skvělé ražniči z vepřového masa? S naším receptem to zvládne každý. Maso, cibule, paprika, klobáska a slanina na jedné špejli, pěkně vedle sebe. Omamná vůně přiláká nejednoho strávníka, hostina může začít.

Ražniči patří mezi velmi oblíbené pokrmy a to z několika důvodů – ražniči je velice dobré, recepty jsou hodně variabilní a recept je jednoduchý. Podívejte se, jak může vypadat klasický postup.

Pokrm původem z Balkánu u nás rychle zdomácněl. Ražniči je všeobecně velmi oblíbené jídlo. Dá se sestavit z věcí běžně přítomných v lednici a spíži. Spolu s kousky kvalitního masa na jehle položené na šťouchaných bramborách dokáží vykouzlit úsměv na tvářích strávníků!

Ražniči je typ masového špízu, kdy se na špejli napichují jednotlivé potraviny, nakrájené na kousky. Základ ražniči tvoří okořeněné maso, nejčastěji vepřové, (obvykle jsou to kvalitní části vepřového – nejlépe vepřová panenka, kýta, ale můžeme použít i vepřovou plec nebo krkovici. Vhodnou alternativou je také hovězí svíčková nebo maso z kuřecích nebo krůtích prsíček). Dále slanina, cibule a další zelenina. Ražniči se původně rožnilo na ohni, odtud také jeho název, dnes se peče buď v pánvi nebo na plechu v troubě.

Chcete-li si práci ještě více usnadnit, stačí vyskládat kousky ražniči na plech, aniž byste je museli napichovat na špejli nebo na jehlu.

Ingredience:

  • 600 g vepřové pleci nakrájené na kostky
  • klobása nakrájená na kolečka
  • anglická slanina
  • žampiony
  • kousky cibule
  • červená i zelená paprika
  • sůl
  • pepř
  • koření gyros

Postup:

  1. Všechny suroviny nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na gyros.
  2. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a přikryté alobalem upečeme do růžova, asi 1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké.
  3. Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá – výborně se hodí, když čekáte více strávníků.
  4. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jinou zeleninu, kterou běžné dáváte do ražniči. Zkusit můžete například cuketu nebo kukuřici.

Jako vhodná příloha se jeví brambory, americké brambory, hranolky nebo bramborová kaše. Vždy pokrm ozdobte a přidejte k němu čerstvou zeleninu.

Při dopékání ražniči v poslední půl hodině dávejte pozor, aby se nepřipálila zelenina. Zejména cibule je v tomto ohledu náchylná ke spálení. Proto ražniči polévejte výpekem, případně jím pootočte.

Špízy nemusíte pouze péct v troubě, ale i smažit na pánvi, nebo grilovat. Záleží na vás, co zrovna preferujete.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang