Rajská polévka rozděluje společnost na dva tábory, jedni ji nenávidí, druzí milují. Pokud jste v prvním táboře, zkuste dát šanci tomuto receptu a uvidíte, že vám zachutná.
Při servírování ji dozdobte čerstvými bylinkami, už jste zkusili třeba bršlici kozí nohu, která vám nejspíše roste na zahrádce aniž byste věděli, že ji můžete přidat do receptů?
Rajčatová polévka je po generace oblíbeným jídlem, a to z dobrého důvodu. Tato jednoduchá a lahodná polévka nabízí řadu zdraví prospěšných látek a uspokojivou chuť. Ať už hledáte výživné jídlo nebo chutnou svačinu, rajčatová polévka je skvělou volbou.
Rajčatová polévka se snadno připravuje a lze ji upravit tak, aby vyhovovala každé chuti. Můžete přidat koření a bylinky, které jí dodají další chuť, nebo rajčata nahradit jinou zeleninou. Pokud hledáte lehčí verzi, zvažte vynechání smetany a použití nízkotučného mléka.
Rajčatová polévka je také neuvěřitelně univerzální. Lze ji podávat teplou i studenou s různými přílohami. Skvělou přílohou jsou krutony, sýr a bylinky. Do polévky můžete přidat také oblíbené bílkoviny, například fazole.
Ingredience na rajskou polévku
- Máslo
- Cibule
- Nové koření
- Celý pepř
- Bobkový list
- Hladká mouka
- Rajský protlak
- Kečup
- Sůl
- Pepř
- Cukr
- Mletá skořice
- Maggi
Postup na rajskou polévku
- Na másle orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, hladkou mouku a uděláme jíšku.
- K tomu přimícháme protlak, zalijeme vodou a přidáme kečup. Rajskou polévku povaříme a dochutíme solí, pepřem, maggi, cukrem a špetkou skořice.
Věděli jste, že?
Rajčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a do Evropy je jako okrasnou rostlinu přivezl Kryštof Kolumbus. Zpočátku se pěstovala jako okrasné rostliny, na evropských stolech se rajčata definitivně zdomácněla počátkem minulého století.
Nejstarší dochovaný recept na rajskou polévku se datuje do roku 1872 a do své kuchařky ho zaznamenala Maria Parloa. Kdo ovšem rajskou polévku opravdu proslavil, byl podnikatel Joseph A. Campbell. To jméno vám nic neříká? A co takhle plechovka z obrazu Andy Warhola? Tak přesně tu vedle slavného umělce dostávaly k obědu miliony lidí.
Rajčata – účinky
Rajčata jsou zdrojem živin. Jsou dobrým zdrojem vitaminu A, který pomáhá udržovat zdravé oči, a také vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu.
Rajčata jsou také skvělým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak.
Rajčata obsahují lykopen – přírodní pigment, který jim dodává typickou červenou barvu. Tato látka prý regeneruje buňky, působí příznivě na vývoj tkání a sliznic a působí proti degenerativním chorobám. Údajně bylo dokázáno, že vyšší hladina lykopenu v krvi snižuje riziko infarktu.
Kromě čerstvých rajských jablíček se lykopen vyskytuje i v produktech z nich vyrobených – v kečupu, protlaku a rajské omáčce či v polévce. Studie zdravotnických odborníků údajně zjistily, že kdo konzumuje rajčata a výrobky z nich častěji než dvakrát týdně, je až o jednu třetinu méně vystaven riziku rakoviny prostaty.