Punčové řezy mají v české kotlině velkou tradici a nenahraditelné místo. Provázejí člověka dětstvím, dospíváním, dospělostí i stářím a v každém věku dokáží na tváři vykouzlit úsměv a přimět sliny se sbíhat. Domácí varianta je stejně atraktivní jako ta z cukrárny a zvládne ji každá hospodyňka.
Ingredience
Na korpus:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 200 g rozpuštěné hery
- 300 g polohrubé mouky
- 1 šlehačka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový pudink
- 1 kakaový pudink
- 1 jahodový pudink
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce vařící vody
Postup
Smícháme dohromady suroviny na korpus, kromě pudinků a rozdělíme je na 3 díly do misek. Do každé misky přidáme jeden pudink (1 vanilkový, 1 kakaový, 1 jahodový). Pudinkem těsto získá různou chuť, avšak hlavně barvu, čímž nakonec docílíme typické barevné mozaiky punčových řezů.
Na vymazaný a vysypaný plech dáme jednu velkou lžíci od každého těsta a střídáme. Nakonec s plechem trochu zatřeseme, aby se těsto hezky spojilo a dáme upéci. Na upečený, ještě teplý korpus, nalijeme šťávu s rumem, aby dobře nasákl. Nakonec přelijeme bílou polevou. Podobným způsobem lze vyrobit i punčové koule.