Šašlik je typický ruský masový pokrm, který je podobný kebabu, a kromě Ruska je oblíbený ve střední Asii, na Kavkazu nebo Ukrajině.
Tradičně se šašlik připřavuje z jehněčího nebo kozího masa, pro jeho přípravu lze však využít i ostatní druhy masa, zejména vepřové, kuřecí a hovězí maso.
Tajemství skvělé chuti šašliku tkví v pečlivé přípravě, kdy se kostky masa tradičně přes noc marinují v omáčce z červeného vína, octa a koření. Přidaný ocet vytoří typickou chuť šašliku a maso zároveň změkčí.
V závislosti na regionu se k masu přidává různá zelenina, jako např. cibule, paprika, rajčata nebo houby. Pokrm se podává nejčastěji s brambory, chlebem, plackami nebo rýží. Lze přidat i zelný salát.
Ingredience:
- 1-2 kg vepřové plece
- 3 cibule
- 4 dcl červeného vína
- sůl
- pepř celý
- 6 bobkových listů
- koření dle chuti
Postup:
Maso pokrájíme na větší kostky, dáme do mísy, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pepř, bobkový list a koření. Maso s kořením pořádně promícháme a během míchání postupně přiléváme víno.
Vzniklou směs následně uložíme do lednice a necháme minimálně přes noc odležet.
Maso postupně napichujeme na špejle nebo šašlikové jehly. Dle chuti lze mezi maso přidat papriku, cibuli, cuketu, rajčata apod.
Nakonec maso pomalu opekáme na rozehřátem grilu do zlatova.
Zajímavosti o šašliku
Samotné slovo šašlik se objevilo už ve středověku a původ má u krymských Tatarů. Slovo pochází z jejich výrazu „shish“, což znamená „plivat“, a „shishlik“, což znamená „něco na rožni“. Původ se dá ovšem vystopovat až do starověku.
Pokrm se dostal do celého světa v různých obměnách a pod různými názvy. Pro Balkánský poloostrov je typickým názvem ražniči, v Řecku se šašlik nazývá souvlaki a např. v České republice známe obměnu šašliku jako špízy.