Polévka z rajčat a mletého masa je klasickým jídlem, které se snadno připravuje a ideálním způsobem, jak se zahřát v chladném dni. Tato lahodná polévka kombinuje sladkost rajčat s pikantní chutí hovězího masa, což z ní činí vydatné a syté jídlo.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 200 g mletého hovězího masa
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 plechovky nakrájených rajčat
- 1 l hovězího vývaru
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Olivový olej rozehřejeme ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět.
Přidáme mleté hovězí maso a oregano a za občasného míchání vaříme, dokud není hovězí maso propečené, asi 8 minut.
Přidáme nakrájená rajčata, hovězí vývar, rajčatový protlak, cukr, sůl a pepř a promícháme. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 20 minut.
Ochutnáme a podle potřeby přidáme koření. Vmícháme petrželku a můžeme podávat.
Komu zbydou nějaká rajčata a protlak, může je využít do rajské omáčky.