Když nemáte čas na vyvařování dlouze tažených vývarů, zkuste si připravit polévku z konzervy. Usnadní vám to polovinu práce i času a výsledek vás mile potěší a zahřeje. Základem je vybrat kvalitní konzervu pouze s masem a žádnými náhražkami.
Kromě masových konzerv můžete použít i konzervovanou čočku, fazole, žampiony nebo rajčata a připravit bohaté krémové zeleninové nebo luštěninové polévky. Luštěniny se dlouho vaří, takže použití konzervy vám usnadní téměř všechnu práci.
Pokud spěcháte ještě více, můžete si koupit už přímo hotovou polévku v plechovce. Na trhu je velké množství druhů, od masových gulášových, přes zeleninové, čočkové a fazolové polévky až například po houbové krémy.
Ingredience:
- 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, i mražená)
- sůl
- pepř
- libeček
- polévkové nudle
Postup:
- Obsah konzervy dáme do 1 litru vody a přivedeme k varu.
- Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a libeček. Vaříme, až je maso měkké.
- Maso vyjmeme, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Mezitím si vedle uvaříme polévkové nudle a když jsou měkké, vložíme je do polévky.
- Polévku z hovězí konzervy dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme posypané čerstvými bylinkami (pažitka, petržel, nebo třeba jarní léčivka bršlice kozí noha se skvěle hodí).
Věděli jste, že?
- Historie konzervovaných potravin sahá až do 18. století, kdy francouzská vláda a Napoleon Banaparte nabídli odměnu tomu, kdo vynalezne způsob, jak uchovávat potraviny pro vojenské příděly.
- Díky této poptávce vzniklo první zavařované jídlo ve sklenicích, které vymyslel pařížský obchodník s vínem.
- Až počátkem 19. století v Británii vynalezli kovové válcové plechovky, které byly bytelnější a odolnější než sklenice.
- Zanedlouho vznikla poblíž Londýna první továrna na plechové konzervy, které měly stejně jako na druhé straně Kanálu sloužit armádě. Odtud putovaly konzervy na britské vojenské základny armádě a námořnictvu k odzkoušení.
- Zajímavé je, že první plechové konzervy neprovázel také vynález otvíráku. Vojáci, kteří zpočátku patřili mezi nejčastější uživatele, měli vždy po ruce nějakou tu nabroušenou zbraň a farmáři v USA zase kladivo a dláto.
- Až v roce 1858 přišel Ezra Warner z amerického Connecticutu s jednoduchým nápadem na otvírák – ostří speciálně uzpůsobené pro otevírání konzerv.
- Na úspěch konzerv navázaly tlakové nádoby na spreje a plechovky s nápoji. S nástupem umělých hmot, mrazniček i nových konzervačních postupů ztrácí konzerva postupem času své výjimečné postavení, ale to nemění nic na faktu, že ve své době otevřela jídlu nové obzory. O otvíráku na konzervy nemluvě.