Polévka z hovězí konzervy – recept

Když nemáte čas na vyvařování dlouze tažených vývarů, zkuste si připravit polévku z konzervy. Usnadní vám to polovinu práce i času a výsledek vás mile potěší a zahřeje. Základem je vybrat kvalitní konzervu pouze s masem a žádnými náhražkami.

Kromě masových konzerv můžete použít i konzervovanou čočku, fazole, žampiony nebo rajčata a připravit bohaté krémové zeleninové nebo luštěninové polévky. Luštěniny se dlouho vaří, takže použití konzervy vám usnadní téměř všechnu práci.

Pokud spěcháte ještě více, můžete si koupit už přímo hotovou polévku v plechovce. Na trhu je velké množství druhů, od masových gulášových, přes zeleninové, čočkové a fazolové polévky až například po houbové krémy.

Ingredience:

  • 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, i mražená)
  • sůl
  • pepř
  • libeček
  • polévkové nudle

Postup:

  1. Obsah konzervy dáme do 1 litru vody a přivedeme k varu.
  2. Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a libeček. Vaříme, až je maso měkké.
  3. Maso vyjmeme, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Mezitím si vedle uvaříme polévkové nudle a když jsou měkké, vložíme je do polévky.
  4. Polévku z hovězí konzervy dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme posypané čerstvými bylinkami (pažitka, petržel, nebo třeba jarní léčivka bršlice kozí noha se skvěle hodí).

Věděli jste, že?

  • Historie konzervovaných potravin sahá až do 18. století, kdy francouzská vláda a Napoleon Banaparte nabídli odměnu tomu, kdo vynalezne způsob, jak uchovávat potraviny pro vojenské příděly.
  • Díky této poptávce vzniklo první zavařované jídlo ve sklenicích, které vymyslel pařížský obchodník s vínem.
  • Až počátkem 19. století v Británii vynalezli kovové válcové plechovky, které byly bytelnější a odolnější než sklenice.
  • Zanedlouho vznikla poblíž Londýna první továrna na plechové konzervy, které měly stejně jako na druhé straně Kanálu sloužit armádě. Odtud putovaly konzervy na britské vojenské základny armádě a námořnictvu k odzkoušení.
  • Zajímavé je, že první plechové konzervy neprovázel také vynález otvíráku. Vojáci, kteří zpočátku patřili mezi nejčastější uživatele, měli vždy po ruce nějakou tu nabroušenou zbraň a farmáři v USA zase kladivo a dláto.
  • Až v roce 1858 přišel Ezra Warner z amerického Connecticutu s jednoduchým nápadem na otvírák – ostří speciálně uzpůsobené pro otevírání konzerv.
  • Na úspěch konzerv navázaly tlakové nádoby na spreje a plechovky s nápoji. S nástupem umělých hmot, mrazniček i nových konzervačních postupů ztrácí konzerva postupem času své výjimečné postavení, ale to nemění nic na faktu, že ve své době otevřela jídlu nové obzory. O otvíráku na konzervy nemluvě.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang