Plátky masa plněné kysaným zelím jsou skvělým způsobem, jak do jídla přidat zdravou dávku zeleniny, a přitom si zachovat vydatnost a sytost.
Hlavní složkou tohoto pokrmu je libové maso, například hovězí, vepřové nebo kuřecí. To se pak plní směsí kysaného zelí, cibule, česneku a různých bylinek a koření.
Zelí dodá pokrmu příjemnou křupavost a chuť, zatímco ostatní přísady mu dodají hloubku chuti.
Ingredience:
- krkovice nebo jiný druh masa
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- kysané zelí
- 1/2 šálku cibule nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
- 1 lžička mletého česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce másla
- špek nebo slanina
Postup:
Na pánvi na středním ohni rozehřejeme olivový olej. Přidejte zelí, cibuli, mrkev, česnek a bylinky. Za občasného míchání vaříme 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
Naklepané plátky masa posolíme, pokmínujeme, poklademe směsí z pánve a zatočíme do závitků. Kdo chce, může dovnitř přidat i nastrouhaný sýr.
Svážeme nití nebo spojíme špejlemi. Do kastrolu dáme na kostičky nakrájený špek, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, krátce osmažíme a vložíme plněné maso.
To ještě posolíme a pokmínujeme, podlijeme vodou a dusíme až maso změkne.
Příště můžeme také vyzkoušet sváteční roládu.