Tím, jak roste zájem o zdravý životní styl, roste zájem také o různé druhy zeleniny. Cukety ani lilky nejsou v českých kuchyních ničím neznámým, přesto si k nim spousta lidí cestu teprve hledá. Nejjednodušší způsob, jak cuketám přijít na chuť, je naplnit je dobrotami.
Ingredience
- 2 cukety
- 350 g brambor
- 6 lžic vody
- 30 g másla
- muškátový oříšek
- 2 lžíce mléka
- 2 žloutky
- olivový olej
- stroužek česneku
- rajče
- pepř
- bazalka
- sůl
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Cuketu omyjeme, podélně rozpůlíme a vyjmeme vnitřek. Cibuli nasekáme na kostičky a podusíme na oleji. Přidáme prolisovaný česnek. Vnitřek cukety a oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky, smícháme s cibulí a dále dusíme.
Náplň do cukety dochutíme solí, pepřem a bazalkou a vzniklou směsí naplníme obě poloviny cuket. Cukety dáme do zapékací mísy. Brambory rozmačkáme a vmícháme do nich žloutky, máslo a mléko. Ochutíme muškátovým oříškem a ozdobně nastříkáme na naplněné cukety. Plněné cukety vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Stejně lze připravit i plněné lilky.