Perník na plech je velmi oblíbeným koláčem. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Díky své vůni připomíná období Vánoc. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji či kávě.
Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g mletých ořechů
- 75 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 50 ml studené vody
- 150 g medu
- lžíce citrónové šťávy
- 50 g rozinek
- trochu cukru na posypání těsta
Postup:
Do mísy smíchejte mouku, ořechy, máslo, vejce a sůl. Přidejte vodu a citronovou šťávu a vypracujte těsto. Těsto potom zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice asi na 30 minut. Poté těsto rozdělte na 2 části. Jednu z nich rozválejte a dejte ji na plech vyložený pečícím papírem.
Na vyválenou část těsta rozetřete med a posypte ho rozinkami. Druhou část těsta rozválejte do stejného tvaru a dejte ji na základ. Okraje těsta potřete vejcem smíchaným s trochou vody. Pečte cca 20 minut na 180 °C. Ještě teplý moučník potřete cukrem a nechte vychladnout.
Ke kávě se také skvěle hodí tvarohový koláč s borůvkami nebo drobenkový koláč s jablky.