Peciválky nebo také šišky s mákem jsou oblíbeným sladkým jídlem. Oříšková chuť máku se dokonale snoubí s měkkou strukturou peciválků. Tento pokrm je nejen chutný, nýbrž také plný vitamínů a minerálů. Mák je totiž bohatý na vápník, železo, hořčík, fosfor a zinek.
Ingredience:
- 0,5kg hladké mouky
- 3 menší vařené brambory
- 1 vejce
- sůl
- půl kostky droždí
- 2dcl mléka
- mák a cukr moučka na posyp
Postup:
Základem peciválků je bramborové těsto. Na vál dáme mouku, nastrouháme brambory, přidáme vejce a sůl – tolik jako na bramborové knedlíky.
Z mléka a droždí přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
Z těsta vyválíme silnější placku silnější a vykrajujeme kolečka, které přendaváme na vymazaný plech a pečeme do růžova.
Po upečení dáme kolečka do cedníku a spaříme je vařící vodou. Poté obalujeme v máku a omastíme tukem.