Jde o druh tradičního pokrmu, který pochází ze Srbska. Obvykle se připravuje z kombinace ingrediencí, jako je hovězí a vepřové maso, rýže, zelenina a zakysaná smetana. Pokrm se poté peče v troubě, dokud není maso uvařené a rýže měkká. Pokrm se obvykle podává se zakysanou smetanou, která pomáhá vyvážit chutě.
Ingredience:
- 1-2 šálky dlouhozrnné bílé rýže
- 500 g masa (jehněčí, vepřové) nakrájené na kostičky
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky oloupaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 šálek rozdrobeného sýra feta
- 1/2 šálku rozinek
- 1/2 šálku černých oliv bez pecky
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamonu
- 1/4 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce suchého bílého vína
- 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo vody
- 1/4 šálku opražených piniových oříšků
- 1/4 šálku opražených plátkovaných mandlí
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte nakrájené maso a ze všech stran opečte.
Přidejte rajčata, fetu, rozinky, olivy, petrželku, sůl, pepř, skořici, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, kajenský pepř, citronovou šťávu a víno. Vařte 10 minut. Přidejte zeleninový vývar nebo vodu a přiveďte k varu.
Přidejte uvařenou rýži a promíchejte. Směs nalijte do vymazané zapékací misky. Posypte opraženými piniovými oříšky a plátky mandlí. Pečte 25 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a rýže měkká. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
TIP: Víte jaké jsou tradiční české pokrmy s cizím původem?