Pečený srbský džuveč – recept

Jde o druh tradičního pokrmu, který pochází ze Srbska. Obvykle se připravuje z kombinace ingrediencí, jako je hovězí a vepřové maso, rýže, zelenina a zakysaná smetana. Pokrm se poté peče v troubě, dokud není maso uvařené a rýže měkká. Pokrm se obvykle podává se zakysanou smetanou, která pomáhá vyvážit chutě.

Ingredience:

  • 1-2 šálky dlouhozrnné bílé rýže
  • 500 g masa (jehněčí, vepřové) nakrájené na kostičky
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky oloupaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 šálek rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku černých oliv bez pecky
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky mletého kardamonu
  • 1/4 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce suchého bílého vína
  • 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo vody
  • 1/4 šálku opražených piniových oříšků
  • 1/4 šálku opražených plátkovaných mandlí

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte nakrájené maso a ze všech stran opečte.

Přidejte rajčata, fetu, rozinky, olivy, petrželku, sůl, pepř, skořici, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, kajenský pepř, citronovou šťávu a víno. Vařte 10 minut. Přidejte zeleninový vývar nebo vodu a přiveďte k varu.

Přidejte uvařenou rýži a promíchejte. Směs nalijte do vymazané zapékací misky. Posypte opraženými piniovými oříšky a plátky mandlí. Pečte 25 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a rýže měkká. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

TIP: Víte jaké jsou tradiční české pokrmy s cizím původem?

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang