Pečený bažant je klasickým pokrmem ze zvěřiny. Pečený bažant je také výživný pokrm. Je dobrým zdrojem železa, zinku a bílkovin a také vitaminů B6 a B12.
Ingredience:
- 1 celý bažant
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1 řapíkatý celer nakrájený na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého tymiánu, nasekané
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 lžíce másla
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Bažanta opláchněte a osušte. Na velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej. Bažanta osolte a opepřete a přidejte na pánev. Bažanta opečte ze všech stran a poté jej vyjměte na talíř.
Na pánev přidejte cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání vařte asi 5 minut. Přidejte česnek, tymián a petrželku a vařte 1 minutu. Do pánve přidejte víno a vařte asi 5 minut. Bažanta vložte do pekáče a zalijte zeleninou a vínem. Bažanta potřete máslem.
Bažanta pečte asi 1 hodinu. Podávejte s oblíbenými přílohami. Dalším skvělým receptem jak připravit bažanta je pečený bažant na víně.