Pečený bažant na víně je tradiční pokrm, který se podává již po staletí. Bažant se naloží do marinády z bílého vína, česneku a bylinek a poté se peče v troubě. Bažant se podává s bohatou vinnou omáčkou připravenou z marinády, kterou se přelije. Bohatá a aromatická chuť omáčky se dokonale snoubí s křehkým a šťavnatým bažantem.
Ingredience:
- 2 bažanti
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 šálky suchého bílého vína
- 2 šálky kuřecího vývaru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Bažanty potřete 2 lžícemi olivového oleje a osolte a opepřete. Na velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte na středním plamenu zbývající 2 lžíce olivového oleje. Na pánev přidejte česnek, cibuli, mrkev a celer a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
Bažanty vložte do pánve prsní stranou nahoru. Na pánev přidejte rozmarýn, tymián a bobkové listy. Bažanty zalijte bílým vínem a kuřecím vývarem. Vložte pánev do předehřáté trouby a pečte 1 hodinu, přičemž bažanty občas polévejte tekutinou z pečení.
Když jsou bažanti upečení, vyjměte je z pánve a před porcováním je nechte 10 minut odpočívat. Podávejte se zapečenými bramborami.