Pečené kuře na smetaně je chutný a snadný recept, který vyžaduje jen několik ingrediencí. Kuře se vaří na smetaně s česnekem a bylinkami, což mu dodává bohatou a krémovou chuť. Tento klasický pokrm je ideální pro rodinnou večeři nebo pro zvláštní příležitost. Obvykle se podává s vařenou zeleninou, bramborovou kaší a přílohovým salátem.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce másla
- 1 šálek husté smetany
- 1/4 šálku bílého vína
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Kuře potřete olivovým olejem a okořeňte česnekovým práškem, paprikou, tymiánem, solí a pepřem. Kuře vložte do pekáče a přidejte 2 lžíce másla. Kuře pečte 1 hodinu nebo dokud není propečené.
Když je kuře upečené, vyjměte ho z trouby a přendejte na talíř.
Do stejné pečicí pánve přidejte bílé víno a hustou smetanu. Vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
Kuře podávejte se smetanovou okurkovou omáčkou navrchu.