Paštika z králíka – recept

Paštika z králíka je zajímavým a neobvyklým pokrmem. Má bohatou zvěřinovou chuť, která některým lidem chutná. Nemusí však chutnat každému, proto je důležité ji předtím, než se rozhodnete pro celý pokrm, prozkoumat a ochutnat.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky žampionů nakrájených na kostičky
  • 2 šálky mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 šálky celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 ½ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 900 g mletého králičího masa
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ šálku husté smetany

Postup:

Na velké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte cibuli, česnek, houby, mrkev, celer, tymián a rozmarýn. Za častého míchání vařte asi 8 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte petrželku a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte a vařte 10 minut.

Přidejte mletého králíka, víno, sůl a pepř. Zvyšte teplotu na středně vysokou a za častého míchání vařte 7 až 10 minut, dokud není králík uvařený.

Snižte teplotu na minimum. V samostatném malém hrnci rozpusťte na středním ohni máslo. Vmíchejte mouku a vařte 1 až 2 minuty. Přilijte smetanu a za stálého míchání vařte další 2 minuty.

Směs smetany nalijte do pánve s králičí směsí a promíchejte. Za občasného míchání vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podává se tak, jak má každý rád. Jedná se i například s kachní paštikou o neobvyklou ale chutnou paštiku.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang