Paštika z králíka je zajímavým a neobvyklým pokrmem. Má bohatou zvěřinovou chuť, která některým lidem chutná. Nemusí však chutnat každému, proto je důležité ji předtím, než se rozhodnete pro celý pokrm, prozkoumat a ochutnat.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 šálky žampionů nakrájených na kostičky
- 2 šálky mrkve nakrájené na kostičky
- 2 šálky celeru nakrájeného na kostičky
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 ½ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 900 g mletého králičího masa
- ½ šálku suchého bílého vína
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ šálku husté smetany
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte cibuli, česnek, houby, mrkev, celer, tymián a rozmarýn. Za častého míchání vařte asi 8 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte petrželku a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte a vařte 10 minut.
Přidejte mletého králíka, víno, sůl a pepř. Zvyšte teplotu na středně vysokou a za častého míchání vařte 7 až 10 minut, dokud není králík uvařený.
Snižte teplotu na minimum. V samostatném malém hrnci rozpusťte na středním ohni máslo. Vmíchejte mouku a vařte 1 až 2 minuty. Přilijte smetanu a za stálého míchání vařte další 2 minuty.
Směs smetany nalijte do pánve s králičí směsí a promíchejte. Za občasného míchání vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podává se tak, jak má každý rád. Jedná se i například s kachní paštikou o neobvyklou ale chutnou paštiku.