Ovocný salát – recept

Ovocný salát je chutný a zdravý způsob, jak si vychutnat různé druhy ovoce najednou. Také je to skvělý způsob, jak získat řadu důležitých vitamínů a minerálů. Ovocný salát je chutný doplněk každého jídla.

Při přípravě ovocného salátu lze zvolit libovolný sortiment svého oblíbeného ovoce. Mezi oblíbené patří jablka, pomeranče, banány, hroznové víno a bobulovité ovoce. Pro větší křupavost lze přidat také nasekané ořechy nebo semínka.

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
  • 2 šálky čerstvého manga nakrájeného na kostičky
  • 2 šálky čerstvých jahod nakrájených na kostičky
  • 2 šálky čerstvého kiwi nakrájeného na kostičky
  • 2 šálky čerstvých hroznů nakrájených na kostičky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 2 polévkové lžíce jemně nasekaných lístků čerstvé máty

Postup:

Ve velké míse smícháme ananas, mango, jahody, kiwi a hroznové víno. Nebo jiné zvolené ovoce.

V malé misce vyšleháme med, citronovou a pomerančovou šťávu. Medovou směsí zalijeme ovoce a promícháme, aby se obalilo.

Povrch posypeme nasekanými lístky máty.

Podáváme vychlazené nebo při pokojové teplotě.

Pokud chceme připravit krémový ovocný salát, můžeme přidat jogurt nebo krémový dresink. Jogurtovou zálivku připravíme smícháním obyčejného jogurtu s medem a trochou skořice.

Můžeme také zvolit zdravější variantu a použít řecký jogurt. Smetanový dresink připravíme smícháním majonézy a zakysané smetany s trochou cukru a vanilkového extraktu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang