Ovesné dezerty mohou být chutnou a výživnou pochoutkou. Oves obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu, a může také poskytovat prospěšné živiny, jako je thiamin, hořčík a železo. Oves lze použít do různých dezertů, od ovesných sušenek přes drobenku až po muffiny. Z několika jednoduchých ingrediencí můžete vytvořit chutný a výživný ovesný dezert.
Ingredience:
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2/3 hrnku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky čerstvých nebo mražených bobulí
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme pekáč o rozměrech cca 23×33 cm máslem nebo sprejem na pečení.
Ve středně velké míse smícháme ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a sůl. Ve velké míse smícháme rozpuštěné máslo a hnědý cukr dohladka. Do směsi zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Postupně vmícháme ovesnou směs, dokud se nespojí.
Polovinu ovesné směsi rozetřeme do připravené zapékací misky. Navrch nasypeme bobulovité ovoce. Poté přidáme zbylou ovesnou směs a znovu posypeme bobulemi.
Pečeme 25-30 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý. Před krájením a podáváním necháme vychladnout.
Tento dezert je zdravý a plný živin a vitamínů. Podobou variantou mohou být rychlé ovesné lívance, ke kterým lze také podávat různé ovoce pro dodání vitaminů.