Ovesné lívance představují chutnou snídaní. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin a lze je připravit z běžné nebo bezlepkové mouky. Ovesné lívance můžete doplnit například čerstvým ovocem, ořechovými másly, medem nebo sirupem.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek univerzální mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce světlého hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 šálek podmáslí
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Ve středně velké míse prošlehejte ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a světle hnědý cukr. V samostatné míse prošlehejte vejce, podmáslí, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
Rozehřejte pánvičku nebo velkou pánev na střední teplotu. Pánev na lívance si vymažte máslem nebo nepřilnavým sprejem na pečení. Na pánev lijte těsto ve tvaru lívanců. Pečte, dokud okraje nezačnou vypadat suché, asi 3 minuty.
Lívance obraťte a pečte, dokud druhá strana nebude zlatavě hnědá, asi 2 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Podávejte s oblíbenými přílohami. Inspirací vám můžou být lívance s borůvkami nebo lívanečky s jablky.