Recept na ořechový koláč může být lahodným a jedinečným způsobem, jak dezert obohatit o křupavou chuť. Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, takže mohou být skvělým doplňkem každého receptu na koláč. Se správnými ingrediencemi a technikou může být ořechový dort lahodnou a uspokojivou pochoutkou!
Ingredience:
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/2 šálku světlého hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek podmáslí
- 1 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou pekáč o rozměrech přibližně 23×33 centimetrů.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse vyšlehejte olej, krystalový cukr a hnědý cukr do krémové konzistence. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
Postupně zašlehejte suché přísady, dokud se nespojí. Vmíchejte podmáslí a vlašské ořechy. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.
Pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí již můžete vykrajovat tvar vějíře a zdobit krémem.
Ořechový dort můžete ozdobit s hustým smetanovým krémem nebo klasickou vanilkovou zmrzlinou. K ořechovému dortu se hodí také šlehačka nebo tvarohová poleva. S nepečeným dortem se hodí na všechny letní oslavy.