Není rychlejšího ovocného moučníku, než je bublanina. Bublanina nikoho „neurazí“, kuchařce přitom nedá moc práce, je rychlá, vždy se povede. Receptů na ovocnou bublaninu koluje mezi kuchařkami bezpočet.
Bublaniny jsou ovocné moučníky z litého těsta. Pečeme je nejčastěji v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého šťavnatého ovoce. Obzvlášť oblíbené jsou jahodová bublanina, třešňová i rybízová bublanina. Kromě čerstvého ovoce můžete samozřejmě použít i kompotované nebo dokonce mražené ovoce.
A jaké jsou další oblíbené letní moučníky? Například rebarborový koláč, nepečené piškotové dorty, tvarohový cheesecake nebo třeba švestkový koláč s drobenkou nebo švestkový koláč s mákem.
Ingredience:
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 10 lžic oleje
- 10 lžic horké vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 broskvový kompot
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vyšleháme si bílky do tuhého sněhu.
- Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a nakonec přidáme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme na vymazaný plech a navrch poklademe na kostky nakrájené broskve. Olejovou bublaninu s broskvemi upečeme v troubě dorůžova, zapíchnutá špejle do těsta musí vyjít suchá.
Tipy pro vás
- Pokud byste použili studená vejce přímo z lednice, nemuselo by se vám je podařit vyšlehat do nadýchané pěny, nejlepší je použít vejce pokojové teploty.
- Jak vylepšit bublaninu? Posypte ji drobenkou z másla, krupicového cukru a mouky.
- Ovoce má při pečení tendenci klesat ke dnu plechu. Částečně tomu zabráníte, když ovoce lehce obalíte v mouce.
- Tento skvělý ovocný moučník pekla už proslulá kuchařka Magdaléna Dobromila Rettigová, která do bublaniny přidávala švestky.
- Místo oleje v některých receptech doporučují smetanu, která těstu dodá patřičnou vláčnost a další tuk už pak není potřeba.
- Bublaninu můžete připravit dokonce i kynutou. Připravíte si klasické kynuté těsto, které pomocí prstů roztáhnete na velikost plechu a posypete zvoleným ovocem, skvěle budou fungovat například lesní plody.