Stále oblíbenějšími k jídlu jsou mořské plody, a především krevety, které lze připravit na mnoho způsobů. Svým druhem se krevety řadí mezi korýše a je a existuje několik tisíc druhů krevet. Krevety mají stejně jako jiné mořské plody svoji specifickou chuť, ovšem jsou velmi lahodné, zdravé a velmi snadné na přípravu. Jaký je však ten nejlahodnější recept na krevety? A jak se liší příprava krevet mražených? Sousloví „mražené krevety recept“ je totiž často vyhledávaným pojmem na internetu.
Receptů na krevety je mnoho, ať už se jedná o krevety s rýží, krevety se špagetami nebo i krevety na česneku či pravý krevetový koktejl. Samotná příprava krevet je velmi rychlá a jednoduchá, i z toho důvodu jsou recepty s krevetami velmi oblíbenými. Fráze „mražené krevety recept“ tedy nabízí širokou škálu možností přípravy.
Nejdůležitější informace:
Krevety se hodí do mnoha pokrmů, od jednoduchých těstovin až po sofistikovaná rizota.
Krevety s rýží: Krémové rizoto s krevetami, šafránové rizoto s krevetami, biryani s krevetami.
Krevety s těstovinami: Špagety s krevetami, linguine s krevetami, cuketové nudle s krevetami.
Ostatní: Krevety na česneku, grilované krevety, krevety na víně, koktejlové krevety.
Rozpoznání čerstvosti: Čerstvé krevety jsou šedé, předvařené růžovo-oranžové.
Párování chutí: Krevety se výborně kombinují s česnekem, chilli, bylinkami, citrónem, bílým vínem a různými druhy rýže a těstovin.
Jak uvařit krevety
Jak uvařit krevety? Příprava krevet je buď s loupanými krevetami, což je nezbytné pro jejich další přípravu třeba do těstovin nebo polévek, nebo neloupané krevety, které si zanechávají svou šťavnatost. Lze použít i předvařené krevety nebo mražené krevety.
Krevety se velmi snadno a během pouhých pár minut připraví na pánvi, nebo v uvaří v hrnci spolu s ostatními ingrediencemi dle zvoleného receptu.
Jak připravit mražené krevety – recept
Recept na mražené krevety je jednoduchý. Recept s rozmražením zpravidla počítá a na chuti krevet se zmražení nijak neprojeví. Nikdo se tudíž nemusí obávat, jak připravit mražené krevety. Postup je stejný jako u čerstvých krevet, až na rozmrazení.
Jak rychle rozmrazit zmražené krevety? Stačí je vložit do velké mísy a zalít studenou vodou. Každých přibližně 5 minut krevety promíchat, dokud se nerozmrazí (obvykle celkem asi 10-20 minut v závislosti na velikosti).
Krevety jsou rozpoznatelné na dva způsoby. Ty, které jsou šedé, jsou čerstvé a ty, které jsou růžovo-oranžové, jsou krevety předvařené. Recept může být zhotoven z čerstvých i předvařených. Z toho tedy vyplývá, že hotové krevety na pánvi nebo na grilu lze rozpoznat podle toho, že zrůžoví.
Krevety jsou také vhodnou volbou, když člověk neví, co uvařit k večeři. Recepty na krevety mohou být i dobrou volbou k tomu, co jíst při hubnutí břicha.
TIP: Pro výběr hrnců či pánví na vaření krevet je možné vybírat z nabídky Tescoma, která disponuje kvalitním kuchyňským náčiním.
Příprava krevet a recepty – krevety s rýží
U receptů na krevety s rýží se nejvíce vyskytují různé druhy rizot, které jsou v případě receptů s krevetami tou nejlepší volbou. Rýži lze udělat pouze s krevetami nebo i se zeleninou, případně na nějaký exotický způsob.
1. Krémové rizoto a krevety na pánvi
Suroviny:
- rostlinný olej
- 1 ks cibule
- 4 ks mladého pórku
- 250 g rýže
- 900 ml vývaru
- 400 g tygřích krevet
- 115 g hrášku
- 40 g nastrouhaného parmezánu
Postup:
Do pánve se nalije trochu oleje, přidá se cibule a pórek a vše společně se restuje na střední teplotě, dokud nezesklovatí, nicméně nesmí začít hnědnout. Poté se přidává rýže a vaří se zhruba 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýže obalila a začala „prosvítat“.
Na takto připravenou rýži dále stačí nalít sběračku vývaru, zamíchat a zvýšit teplotu ohřevu, aby rýže jemně probublávala. Tímto způsobem se pokračuje, dokud nebude rýže skoro měkká, avšak pevnější na skus. Do rýže se následně přidají tygří krevety a hrášek, vše se promíchá a vaří dalších 5 minut, dokud se krevety neuvaří, což znamená, že musejí být jasně růžové.
Rizoto by mělo mít stále krémovou konzistenci, takže v případě potřeby lze přilít ještě trochu vývaru. Až je rizoto hotové, je důležité vmíchat parmezán a ihned podávat.
2. Šafránové rizoto s krevetami na másle
Suroviny:
- 160-180 g rýže arborio
- 8 ks krevet střední velikosti
- 40 g másla
- pár nitek šafránu
- 1 ks šalotky
- 2-3 lžíce mascarpone
- 150 ml suchého bílého vína
- 500 ml vývaru (nejlépe rybího)
- sůl
- granátové jablko
Postup:
V kastrolu se rozpustí 20 g másla a na něm se orestuje najemno nakrájená šalotka. Dvě krevety se očistí a nakrájí zhruba na 3-4 kousky a přidávají se k šalotce spolu s celými krevetami, které se po cca 3 minutách dají bokem. Dále se přidává rýže, promíchá se a po chvíli se zalije bílým vínem.
Když je víno odvařené, přidává do rýže postupně vývar a postupuje se dle návodu na přípravu rýže. Nakonec je důležité přidat šafrán. Když je rizoto hotové, vmíchává se zbytek másla a 2-3 lžíce mascarpone a dochutit solí. Na talíři se pak hotové rizoto dozdobí celými krevetami a zrnky z granátového jablka.
3. Biryani a tygří krevety
Suroviny:
- 500 g basmati rýže
- 500 g tygřích krevet
- 50 g bílého jogurtu
- 150 g cibule
- 50 g rajčat
- 100 g zázvorovo-česnekové pasty
- 5 g mletého římského kmínu
- 5 g mletého koriandru
- 5 g mleté kurkumy
- 5 g chilli
- 1 špetka šafránu
- 5 g černého kardamomu
- 10 g čerstvé máty
- 10 g čerstvého koriandru
- 5 ml citronové šťávy
- 100 g másla
- sůl
Postup:
Nadrobno nakrájená cibule a očištěné tygří krevety se smíchají. V misce zvlášť spojit všechno koření. Do osolené vody v hrnci vsypat část koření a k tomu přidat propláchnutou rýži, kterou uvařit téměř doměkka. V pánvi se rozehřeje část másla a orestuje se na něm cibule, kdy část orestované cibule se dá bokem na ozdobení hotového pokrmu.
K cibuli na pánev přidat česnekovo-zázvorovou pastu a zbylé koření, poté tygří krevety, které je nutné zprudka orestovat. Vmíchat jogurt a zbylé máslo. Následně se v hluboké pánvi navrství rýže a krevetová směs. Na poslední vrstvu přidat nasekanou mátu, koriandr a nakonec zakápnout citronovou šťávou, zakrýt alobalem a vařit ještě cca 10-12 minut, aby se propojily všechny chutě. Nakonec je nutné pokrm promíchat a ihned podávat.
Recepty – krevety s česnekem
Česnek je považován jedním z největších darů, který spadá do přírodní medicíny. Disponuje silnými antibakteriálními, protiplísňovými a také antivirovými účinky. Česnek je rovněž považován za velmi účinný imunitní stimulant. V pokrmech je užívaný hojně, a to především díky své výrazné chuti. Jak udělat krevety s česnekem?
1. Tygří krevety na česneku s chilli
Suroviny:
- 1,25 kg tygřích krevet bez hlaviček
- 100 g česneku
- 2 kusy menších a čerstvých červených chilli papriček
- 25 g čerstvé bazalky
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Krevety je nutné podélně rozkrojit a zhruba 2 minuty grilovat, nejprve z masité strany. Na pánev s olivovým olejem se vhodí nakrájený česnek na kolečka a po minutě přidá nakrájené chilli papričky na tenké plátky. Následně se přidá bazalka a nechá se další minutu povařit. Grilované krevety se servírují polité výpekem a s grilovanou zeleninou nebo salátem.
TIP: Česnek má charakteristické aroma a jeho využití v kuchyni je široké. Velmi oblíbená je například česneková polévka.
2. Grilované krevety s česnekem a zázvorem
Suroviny:
- 10 ks velkých tygřích krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 3 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1/2 citronu
Omáčka:
- šťáva z jednoho citronu
- 2 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1/2 chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 1 menší hrst čerstvého koriandru
Postup:
Krevety je potřeba omýt a osušit. Do větší misky se vlije olej, prolisuje se do něj česnek a poté se do něj strouhá také zázvor a citronová kůra najemno. Poté promíchat s citronovou šťávou. Následně se přidávají krevety, promíchají se s marinádou a nechají se hodinu odležet.
Krevety se grilují cca 5 minut z každé strany a poté je potřeba je položit na plech vyložený pečícím papírem. Plech poté dát na 8 – 10 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů, dokud nejsou krevety růžové. Avšak nesmí se vysušit.
Příprava omáčky – do misky se vymačká šťáva z citronu a do ní najemno nasekaný zázvor a chilli paprička. Poté se prolisovaný česnek a najemno nasekaný korinadr promíchá. Upečené krevety se polévají připravenou omáčkou a ihned servíruje.
3. Krevety na medu s česnekem
Suroviny:
- 500 g krevet
- 1 lžička prolisovaného česneku
- 1/2 lžičky prolisovaného zázvoru
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
Postup:
V míse smíchat ingredience na omáčku – česnek, zázvor, med a sójovou omáčku, kdy množství omáčky je nutné rozdělit na polovinu. V jedné části omáčky se marinují zhruba 15 – 20 minut umyté a oloupané krevety.
Po marinování šup s krevetami na rozpálenou pánev a restovat na trošce oleje dozlatova. Po vyjmutí se krevety podávájí s druhou polovinou omáčky.
Krevety se špagetami / krevety s těstovinami
Nejlepšími recepty na krevety jsou krevety s těstovinami, a to především krevety se špagetami, které jsou zároveň i těmi nejoblíbenějšími. Krevety s těstovinami nejenže neurazí, nýbrž nadchnou.
Když je řeč o špagetách, nemusí se jednat pouze o ty těstovinové, avšak mohou to být třeba i cuketové nudle s krevetami. Recept na ně se od těch těstovinových nijak neliší.
1. Špagety s krevetami a citronem
Suroviny:
- 1 ks střední cukety
- 60 g parmazánu
- 1/2 citronové kůry
- 100 ml 33 % smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 250 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g vyloupaných krevet
- 1 ks menší chilli papričky
- 1 hrst nasekané petržele
- sůl, pepř
Postup:
Jaké jsou krevety s těstovinami? Recept je jednoduchý. Cuketu nastrouhat nahrubo a zlehka osolit. Následně ji promíchat, aby pustila vodu, což může trvat až 10 minut. Do misky nastrouhat parmazán, promíchat jej s citronovou kůrou a smetanou, poté přidat žloutky a vše pořádně prošlehat. Z cukety je nutné scedit přebytečnou vodu.
TIP: Jak dlouho se vaří špagety? Špagety se uvaří ve vroucí, osolené vodě, dle návodu a druhu těstovin, většinou 10-12 minut.
V pánvi na rozehřátém oleji opéct krevety dorůžova a přidat nadrobno nakrájenou chilli papričku bez semínek a restovat zhruba minutu. Poté vložit cuketu a dále restovat zhruba 2 minuty. Pánev odstavit.
Do pánve vsypat uvařené špagety, které se nechají cca 2 minuty zchladnout a poté vlít žloutkovou směs a pokrm promíchat. Na závěr špagety posypat petrželkou, osolit, opepřit a podávat.
2. Linguine těstoviny s krevetami – recept
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 1/2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 200 g krevet
- 200 g těstovin linguine
- 8 ks cherry rajčat
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g rukoly
Postup:
Těstoviny a krevety – recept na pánvi: Oloupat šalotku a nakrájet ji nadrobno. Pozvolna se restuje na olivovém oleji na pánvi, dokud nezprůhlední. Česnek oloupat a nasekat nadrobno, zázvor oloupat a nastrouhat a obojí se vhodí do pánve k šalotce, pozvolna smažit zhruba 5 minut, poté přisypat kurkumu a minutu restovat.
Teplota se mírně zvýší a vhodí se do pánve krevety, promíchat a restovat 4 až 8 minut. Ve vroucí osolené vodě se uvaří těstoviny dle návodu, poté se slijí, trochu vody se odloží bokem do misky a těstoviny zakápnou olivovým olejem.
Jakmile krevety zrůžoví, vmíchá se jogurt a vodu z těstovin a je potřeba je povařit ještě zhruba 4 minuty. Následně je potřeba osolit, opepřit, vmíchat těstoviny, rukolu a přepulená cherry rajčátka.
3. Cuketové nudle s krevetami – recept
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 500 g vyloupaných krevet
- 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- 1/2 drcené chilli papričky
- 60 ml kuřecího vývaru
- šťáva z jednoho citronu a na nudličky nakrájená citronová kůra
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce nakrájené petržele
- 4 ks středně velkých cuket
- sůl, pepř
Postup:
Ve velké pánvi na rozehřátém másle se osmaží krevety spolu s česnekem a chilli papričkou, dokud krevety nezrůžoví, což trvá zhruba 3 minuty. Poté je nutné vmíchat vývar, citronovou šťávu a cuketové špagety a dle chuti osolit a opepřit.
Na mírném plameni je potřeba ještě promíchávat a prohřívat ještě zhruba 2 minuty. Ideální je podávat posypané parmazánem, petrželkou a nudličkami z citronu.
TIP: Cuketové špagety jsou dobrou volbou i pro sportovce a pro přípravu sportovního jídelníčku.
Další možné recepty s krevetami
Nejlepšími recepty na krevety mohou být například i krevety na víně, koktejlové krevety či recepty na smažené krevety, recepty na másle a mnoho dalšího. Krevety lze upravit dle momentální chuti a také dle toho, co má zrovna člověk doma v lednici, protože krevety jsou výbornou ingrediencí, ať už se smíchají téměř s čímkoliv. Kdo má např. chuť na asijské chutě, může zkusit krevety využít k přípravě čínského krevetového Kung Pao.
TIP: V případě, že si někdo chce zpříjemnit letní grilování recepty na krevety, nabízí se možnost podávat je se zeleninou, lze ugrilovat i kukuřici. Jak uvařit kukuřici a jak dlouho?
1. Smažené krevety – recept s citronovou trávou
Suroviny:
- 2 stonky citronové trávy
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička
- 2 cm kousek čerstvého zázvoru
- 300 g středně velkých loupaných krevet
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžičky sójové omáčky
- 2 kafírové listy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce oleje
Postup:
Do větší mísy se vloží nadrobno nakrájená citronová tráva, česnek a chilli paprička. Poté se přidají krevety, rybí a sójová omáčka a na tenké plátky nakrájené kafírové listy. Vše se následně promíchá a nechá 20 minut marinovat.
Na rozpálenou pánev se nasype cukr, dokud nezkaramelizuje, poté se zalije 2 lžícemi vody, promíchá a slije do misky. V čisté pánvi na rozpálený olej se vsypou krevety i s kořením a restují, dokud krevety nezrůžoví. Poté se přidává karamel, důkladně promíchá a opeká zhruba minutu, aby se chutě propojily. Tento pokrm se podává ihned.
2. Koktejlové krevety po mexicku
Suroviny:
- 1,5 lžíce kečupu
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 1 lžička worcestrové omáčky
- šťáva z 1 limetky
- 1 hrst koriandru
- 4 střední rajčata
- 1 salátová okurka
- 1 malá bílá cibule
- 400 g krevet
- 1 zralé avokádo
- 1 limetka
- ostrá mexická omáčka k podávání dle chuti
- sůl a pepř
Postup:
Ve velké míse se smíchá kečup, šťáva z pomeranče, worcestrová omáčka a šťáva z limetky. Nahrubo nasekaný koriandr a rajčata s okurkou se nakrájí na kostičky. Oloupanou cibuli, nakrájenou nadrobno a vše ostatní se smíchá s připravenou omáčkou. Je potřeba zlehka osolit a opepřit.
Krevety se zhruba 2 minuty povaří ve vroucí vodě a oloupou a poté vloží do mísy se zeleninou a omáčkou a promíchají. Z rozpůleného avokáda, zbaveného pecky, se vyloupe dužina a nakrájí na klínky a vloží do salátu s krevetami. Nakonec se salát doplní limetkou a dle chuti mexickou omáčkou.
Receptů na krevety je celá řada a lze tak vybírat z mnoha variant a vybrat si tak nejlepší recept na krevety dle chutě či momentální události.
Recepty na krevety jsou vhodné jak k obědu, tak i k večeři, a to i na velmi lehký způsob. Krevety disponují svou specifickou chutí a jsou tak výborné v každém pokrmu.
3. Krevety na víně a česneku
Snadný recept na česnekové pečené krevety na víně ideální pro náročné večery!
Suroviny:
- 1 kg velkých krevet, oloupaných
- 3 stroužky česneku, mleté
- ⅓ šálku suchého bílého vína
- 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky na ozdobu
Postup:
Troubu je nejprve potřeba předehřát na 200 °C. Ve velké zapékací misce vhodné do trouby se smíchají krevety, česnek, bílé víno, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, sůl a pepř. Krevety se následně rozprostřou do rovnoměrné vrstvy, aby se rovnoměrně propekly.
Krevety je potřeba upéct při teplotě 200 °C zhruba 12-15 minut, dokud nejsou růžové a propečené. Nakonec se ozdobí nasekanou petrželkou a ihned podávají.