Nakládaný sýr niva je zajímavou kombinací chutí. Má ostrou, pikantní chuť, která může být poměrně intenzivní, ale lze ji vyvážit i jinými chutěmi. Je to skvělý způsob, jak dodat jedinečnou chuť jakémukoli pokrmu, a je to také skvělá svačinka sama o sobě.
Ingredience:
- 900 g Nivy
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 2 hrnky bílého octa
- 2 lžíce kopru
- 2 polévkové lžíce černého pepře
Postup:
Sýr Niva nakrájíme na kostičky a vložíme do velké zavařovací sklenice.
Ve středně velkém hrnci smícháme sůl, cukr, ocet a koprovou trávu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Kostky sýra poté přelijeme horkým nálevem a přidáme zrnka černého pepře. Uzavřeme zavařovací sklenici a protřepeme, aby se sýr spojil.
Před podáváním je dobré nechat nivu v nálevu odležet nejméně 48 hodin. Uchovává se v chladničce po dobu až 2 týdnů. Jedná se o rychlou svačinku z nivy, která, stejně jako například nivová pomazánka, patří mezi klenoty studené kuchyně.