Mrkvový salát se báječně hodí jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo jako rychlá osvěžující svačina. V tomto receptu je k tradiční mrkvi přidán ještě pórek, který dodá pikantnější chuť a vše je doplněno krémovou zakysanou smetanou.
Ingredience:
- 2 velké mrkve
- 1 pórek
- 1 zakysaná smetana
- Trošku soli a pepře – nemusí být
Postup:
- Nastrouháme najemno mrkev, najemno nakrájíme pórek a přidáme celou zakysanou smetanou.
- Trošku osolíme, opepříme a necháme cca 2 hodiny odležet.
Věděli jste, že…?
Mrkev je dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Vitamin A je nezbytný pro dobrý zrak, zdravou pokožku a silný imunitní systém. Má také vysoký obsah vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý trávicí systém, a je nízkokalorická, což může pomoci při hubnutí.
Můžete ji konzumovat syrovou, vařenou nebo odšťavněnou. Syrová mrkev je skvělou svačinou, protože je křupavá a sladká a můžete si ji vychutnat v čistém stavu nebo s dipem. Vařenou mrkev lze přidávat do pokrmů, jako jsou polévky, dušená jídla a saláty, a lze ji také zapékat, rozmačkat nebo připravit z ní pyré, které se hodí pro první dětské příkrmy. Mrkvová šťáva je chutný a výživný způsob, jak získat přísun vitamínů a minerálů, a můžete si ji vychutnat samotnou nebo ji přidat do koktejlů.
Mrkev je velice všestranná a díky tomu ji můžete použít v různých receptech. Snadno z ní připravíte koláče, muffiny, polévky a samozřejmě i saláty. Z mrkve lze také připravit lahodný krémový dip nebo pomazánku a lze ji použít jako přílohu k hamburgerům a sendvičům.